zondag, 11 februari 2018 07:50

Estee en Lieke winnen Houtense Voorleeswedstrijd

Estee van Alem van Basisschool Ridderspoor en Lieke Emsbroek van Basisschool De Fontein hebben dinsdag 6 februari in De Lichtboog de Houtense voorleeswedstrijd gewonnen. Aan deze voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd, georganiseerd door de Bibliotheek Lek & IJssel, deden negen schoolkampioenen mee. De twee winnaars gaan door naar de regiofinale, ook in Houten.

Aangemoedigd door hun supporters streden de schoolkampioenen van negen basisscholen om de Houtense titel. Om de beurt werden ze door presentator René Morren naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek.

De jury, bestaande uit Fleur Boesveldt (beleidsmedewerker jeugd en onderwijs), Kristel Peters (docent Heemlanden) en René Maurer (pianodocent Houtens Muziek Collectief), had de moeilijke taak uit al deze voorleeskanjers twee winnaars aan te wijzen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend halfuurtje, waarin het publiek enthousiast meedeed aan een boekenquiz, sprak de jury het verlossende woord.

Estee las voor een fragment voor uit ‘Matilda’ van Roald Dahl. De jury vond dat Estee een mooie heldere stem had, waardoor alles goed verstaanbaar werd voorgelezen. Ze gebruikte contrasten voor de emoties die in de tekst werden gebruikt en had zich duidelijk goed voorbereid. Lieke las voor uit ‘De jongste opa van de wereld’ van Bram Klasse. Lieke maakte goed contact met het publiek en paste haar het stemgebruik aan de tekst aan. Het verhaal kwam goed over en de jury wilde graag weten hoe het afliep.

Lieke en Estee zullen de plaatselijke eer verdedigen in de regiofinale op woensdag 14 maart.

VLW2018 Houten Zaal