zondag, 11 februari 2018 07:55

Eerste lichting taalvrijwilligers Taalhuis Houten behaalt certificaat

Maandag 5 februari ontvingen achttien vrijwilligers uit Houten, Vianen en IJsselstein het certificaat taalvrijwilliger. In de afgelopen weken volgden zij bij het Taalhuis Houten de basiscursus om mensen die de Nederlandse taal beter willen leren te gaan begeleiden. Het is de eerste groep die, sinds de opening van het Taalhuis in september, de basiscursus afrondt.

Taalvrijwilligers vormen een belangrijk onderdeel in de preventie en aanpak van laaggeletterdheid. In Houten heeft ruim 8 % van de inwoners moeite met lezen, schrijven en/of spreken van de Nederlandse taal. In de training van het Taalhuis en Stichting Lezen en Schrijven krijgen taalvrijwilligers informatie over de doelgroep laaggeletterden en leren zij hoe zij deze mensen het beste kunnen begeleiden. 

Taalhuis Houten zoekt nog meer taalvrijwilligers. Belangstellenden kunnen zich aanmelden of informatie vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-10995521.

Laagdrempelige plek

Het Taalhuis in Houten is een initiatief van de Bibliotheek Lek & IJssel, met ondersteuning van Stichting Lezen & Schrijven, en verbindt lokale organisaties in Houten om zo samen de strijd tegen laaggeletterdheid aan te gaan. Met het opzetten van het Taalhuis willen zij bereiken dat er centrale en laagdrempelige plekken ontstaan waar mensen met een taalvraag én taalvrijwilligers geholpen kunnen worden en wordt er een overzicht van relevante dienstverlening binnen de gemeente gegeven.
Wie zelf de Nederlandse taal (beter) wil leren of juist anderen hiermee wil helpen is van harte welkom in het Taalhuis in de Bibliotheek, tijdens de reguliere openingstijden.