zondag, 11 maart 2018 07:30

Taalhuis Houten traint nieuwe taalvrijwilligers

Achttien enthousiaste vrijwilligers hebben met succes de ‘Basistraining voor Taalvrijwilligers’ van het Taalhuis afgerond. In vier dagdelen deden zij veel kennis op om stadsgenoten te helpen bij het (beter) leren van de Nederlandse taal.

Taalvrijwilligers vormen een belangrijk onderdeel in de preventie en aanpak van laaggeletterdheid. In Houten heeft ruim 8 % van de inwoners moeite met lezen, schrijven en/of spreken van de Nederlandse taal. In de training van het Taalhuis, ontwikkeld door Stichting Lezen en Schrijven, krijgen taalvrijwilligers informatie over de doelgroep en leren zij hoe deze mensen het beste te begeleiden.

Laagdrempelige plek

Het Taalhuis in Houten is een initiatief van de Bibliotheek Lek & IJssel, met ondersteuning van Stichting Lezen & Schrijven, en verbindt lokale organisaties in Houten om zo samen de strijd tegen laaggeletterdheid aan te gaan. Met het opzetten van het Taalhuis willen zij bereiken dat er centrale en laagdrempelige plekken ontstaan waar mensen met een taalvraag én taalvrijwilligers geholpen kunnen worden en wordt er een overzicht van relevante dienstverlening binnen de gemeente gegeven.

Wie zelf de Nederlandse taal (beter) wil leren of juist anderen hiermee wil helpen is van harte welkom in het Taalhuis en kan contact opnemen met Nienke Rijkeboer.