vrijdag, 20 april 2018 14:23

Nóg meer genieten van de Stelling van Honswijk

Leden van de Toeristische Kanobond Nederland openen de nieuwe kanoroute in de Stelling van Honswijk. Leden van de Toeristische Kanobond Nederland openen de nieuwe kanoroute in de Stelling van Honswijk.

Afgelopen jaren heeft de ‘Stelling van Honswijk’ op het Eiland van Schalkwijk een metamorfose ondergaan. Op 19 april jl. vierden wethouder Herman Geerdes (gemeente Houten) en Mariëtte Pennarts (gedeputeerde provincie Utrecht) samen met omwonenden, betrokken organisaties en actieve vrijwilligers de afronding van de vele werkzaamheden rondom dit markante onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Diverse forten van de Stelling van Honswijk, zoals Lunet aan de Snel, Werk aan de Korte Uitweg en Fort Honswijk, zijn gerestaureerd en nu toegankelijk voor publiek. Als symbolische bekroning van deze werkzaamheden stonden Herman Geerdes en Mariëtte Pennarts stil bij de ingebruikname van het gerestaureerde rijksmonumentale poortgebouw van fort Honswijk.

Nieuwe wandel-en kanoroutes

Naast de restauratie van de forten, zijn er ook recreatieve routes gerealiseerd en verbeterd op het Eiland van Schalkwijk. Zo is het Klompenpad verlegd, zodat de route nu over het Inundatieveld in polder Blokhoven en langs de toren van fort Honswijk gaat. Ook is er een nieuw wandelpad aangelegd tussen de forten Lunet aan de Snel en fort Honswijk. Deze loopt via de nieuwe parkeerplaats tussen deze forten.

Op 19 april is ook een nieuwe kanoroute door polder Blokhoven geopend. Dit gebeurde samen met leden van de Toeristische Kanobond Nederland. Hiermee is het Eiland van Schalkwijk een mooie kanoroute rijker. De route wordt meteen actief benut, aangezien Kanovereniging IJsselstreek (KVIJ) in samenwerking met Fort Werk aan de Korte Uitweg (WKU) vanaf 21 april een kajakcursus organiseert voor beginners.

Meer informatie over recreatieve mogelijkheden op het Eiland van Schalkwijk is te vinden op www.eilandvanschalkwijk.nl