zondag, 27 mei 2018 07:14

Taalhuis Houten trots op nieuwe taalvrijwilligers

In korte tijd heeft alweer de tweede groep enthousiaste Houtenaren de basiscursus voor taalvrijwilligers afgerond. Ze gaan in Houten aan de slag als Taalvrijwilliger om mensen te helpen die (beter) Nederlands willen leren spreken, lezen en/of schrijven.

Het Taalhuis is op zoek naar nog veel meer vrijwilligers, want de belangstelling voor de in maart gestarte Taalinloop is overweldigend.

Elke maandagavond van 19:00 – 20:30 uur bruist het in de Bibliotheek tijdens de Taalinloop: tussen de dertig en veertig deelnemers zijn, samen met vrijwilligers, aan het oefenen met taal of werken aan hun digitale vaardigheden. In Houten heeft namelijk ruim 8% van de inwoners grote moeite met lezen, schrijven en/of spreken van de Nederlandse taal of omgaan met de computer. Vrijwilligers vormen een belangrijk onderdeel in de preventie en aanpak van laaggeletterdheid.

In de training van het Taalhuis, ontwikkelt door Stichting Lezen en Schrijven, krijgen taalvrijwilligers informatie over de doelgroep, leren zij hoe mensen het beste te begeleiden en met welk materiaal en technieken er goed gewerkt kan worden. Vijftien betrokken vrijwilligers uit Houten hebben de afgelopen weken hard gewerkt en hebben het certificaat taalvrijwilliger mogen ontvangen. Alle lof voor hun inzet! Taalhuis Houten zoekt nog meer taalvrijwilligers. Belangstellenden kunnen zich aanmelden of informatie vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-10995521.

Laagdrempelige plek

Het Taalhuis in Houten verbindt lokale organisaties om zo samen de strijd tegen laaggeletterdheid aan te gaan. Het is een initiatief van de Bibliotheek Lek & IJssel, met ondersteuning van Stichting Lezen & Schrijven. Met het opzetten van het Taalhuis willen zij bereiken dat er centrale en laagdrempelige plekken ontstaan waar mensen met een taalvraag én taalvrijwilligers geholpen kunnen worden en waar een overzicht van relevante dienstverlening binnen de gemeente wordt gegeven.

Wie zelf de Nederlandse taal (beter) wil leren of juist anderen hiermee wil helpen is van harte welkom in het Taalhuis in de Bibliotheek, tijdens de reguliere openingstijden.