woensdag, 20 maart 2013 17:47

Onderzoek naar effecten paragliden op weidevogels

Het Eiland van Schalkwijk in vogelvlucht Het Eiland van Schalkwijk in vogelvlucht VVD Houten

Dinsdagavond 19 maart vond er in cultureel centrum de Wiese in Schalkwijk een druk bezochte informatiebijeenkomst plaats over het natuurwaardenonderzoek dat de gemeente Houten momenteel laat uitvoeren. Dit onderzoek is het gevolg van de toename van recreatie op het Eiland van Schalkwijk en de wens om te weten welke gevolgen dit voor de natuurwaarden heeft.

Zo diende de VVD bijvoorbeeld eind 2011 een motie in om het tijdsvenster waarbinnen paragliding mogelijk was te vergroten. Dit stuitte op verzet omdat dit mogelijk gevolgen zou hebben voor de weidevogels in het gebied.

Nu wordt de komende periode onderzocht of het paragliden effect heeft op broedende vogels. Er wordt al meerdere jaren boven polder Blokhoven aan paragliden gedaan, dit mocht echter ieder jaar pas vanaf 7 juli. Veel te laat volgens Arie van Bennekom, eigenaar van het weiland waarboven wordt gevlogen: "De meeste mensen vliegen graag in het voorjaar in Nederland en met de zomervakantie in het buitenland. Na 7 juli is het paraglide seizoen in Nederland dus bijna al voorbij.

Reden voor Eef Stiekema van de VVD om eind 2011 eerdergenoemde motie in te dienen. Natuurlijk prima om rekening te houden met de natuurwaarden, de vraag is echter of dit wel zo belastend is voor de weidevogels. Daarom is het goed dat dit nu onderzocht wordt. Helaas was het niet mogelijk om eerder dan nu te beginnen met de proef. Er zal nu voor 7 juli acht keer gevlogen worden terwijl ondertussen bureau Tauw het onderzoek doet. Er wordt dan gekeken of en in hoeverre het paragliden invloed heeft op het gedrag van de weidevogels.

Het avond waar zo'n 45 mensen op af waren gekomen, werd gepresenteerd door bureau Tauw en ingeleid door wethouder Herman Geerdes.

Read more http://www.vvd-houten.nl/actueel_10320/54700/