maandag, 24 februari 2020 12:07

Bijzonder cadeau aan insecten

Het gaat niet goed met de insecten. Dat begrijpen we vanuit verschillend onderzoek. En we merken het ook. Er zijn veel minder insecten. En dat is verontrustend.

Want ze zijn van essentieel belang voor de flora en fauna en voor bijvoorbeeld de fruitoogst.

Daarom zijn wij geruime tijd geleden begonnen met de aanleg van speciale bloemenweides. Eind februari vormen wij ook het grasveld bij het Imkerspad om tot een bloemrijk grasland. Dit doen wij door de bovenste vijf centimeter van het grasveld te verwijderen. Hierna maken wij de grond goed los en zaaien we diverse soorten bloemenzaad in. De aanwezige bomen en struiken laten wij staan.

In het eerste jaar na het zaaien zult u nog weinig bloemen zien. De bloemen bloeien pas vanaf het tweede jaar. Om er voor te zorgen dat er ook bloemen het eerste jaar opkomen, zaaien we 20% eenjarige bloemenmengsel mee. Het eindresultaat,grasveld met bloemen is pas na circa 5 tot 10 jaar zichtbaar.

Jaarlijks wordt in het najaar het gras in delen gemaaid en opgeruimd. Dit betekent dat er ook delen blijven staan zodat de insecten kunnen overwinteren in het overgebleven gras. De eerste meter langs de paden blijven we als gazon onderhouden. Dit doen we om de paden goed begaanbaar te houden.

Bloemenweides dragen zo bij aan de biodiversiteit. Die is nuttig voor de insecten, die op hun beurt ook weer bepaalde vogels aantrekken.

Heeft u vragen, mail dan naar Dilano Bos via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel via (030) 63 92 611.