maandag, 08 april 2013 09:00

Politiek in de klas

Negen groepen leerlingen van de 4e klassen HAVO en VWO van College De Heemlanden bezochten afgelopen maand het gemeentehuis om in de raadszaal een raadsvergadering na te bootsen.

Hoewel het een rollenspel was, was het onderwerp wel actueel, nl. overmatig drankgebruik bij jongeren. Het leverde interessante discussie en goede debatten op tussen de vier fracties. Twee CDA –fractieleden uit de echte politiek, Robert Pelleboer en Jan de Jong, hielpen bij een aantal sessies de groepen om een fractiestandpunt in te nemen, argumenten vóór en tegen de voorstellen te formuleren en te verdedigen en uiteindelijk een besluit te nemen.

De leerlingen waren ingedeeld in vier fracties, twee coalitie- en twee oppositiefracties. En er waren ook steeds twee wethouders. De rol van de burgemeester als raadsvoorzitter werd uitgevoerd door Fransje Backerra. De wethouders probeerden hun voorstellen over het terugdringen van overmatig drankgebruik door jongeren, het maken van afspraken met partijen die alcohol verkopen en de dekking van de kosten van de voorstellen door de raad goedgekeurd te krijgen. Dat leverde steeds wel een hele stapel amendementen op. Het onderwerp leeft duidelijk bij de jeugd en gaf aanleiding tot heel uiteenlopende standpunten.
Tijdens de discussie daarover viel soms al een toekomstig politicus te ontdekken! De meeste leerlingen vonden het een leuk project. Het gaf hen een goed inzicht hoe de gemeentelijke politiek werkt. Docente Moniek van de Graaf van College de Heemlanden was ook was zeer tevreden over de waarde van dit project voor de opleiding en de inbreng van de leerlingen.

Jan de Jong

Read more http://cdahouten.nl/nieuws/politiek-in-de-klas