vrijdag, 30 augustus 2024 11:29

National Geographic & Fortenfestival

 National Geographic organiseert samen met het Nederlandse FORTENFESTIVAL dit jaar een exclusieve preview van de gloednieuwe serie Defending Europe. Het programma verteld over ruim 2000 jaar geschiedenis rondom de grenzen van Europa, waarbij de eerste aflevering volledig in het teken staat van Nederland.

Op diverse locaties tijdens het jaarlijkse festival is deze aflevering al gedeeltelijk te zien, nog voordat hij wordt getoond op de zender.

Het Fortenfestival is een meerdaags festival waar forten, vestingsteden, (bunker)musea en waterlinies diverse activiteiten voor jong en oud verzorgen. Luister naar prachtige muziek, terwijl je uitkijkt over een eeuwenoude vesting. Geniet van live-acts met het fort als decor. Ga mee met een boeiende rondleiding, bekijk kunst of bezoek één van de vele interactieve musea. Het festival vindt plaats van 7 t/m 15 september. Tijdens het Open Monumentenweekend (14 en 15 september) zijn veel forten gratis toegankelijk.

Tijdens het Fortenfestival verzorgt National Geographic bij een aantal locaties de mogelijklijkheid om een exclusief deel van de eerste aflevering van Defending Europe te bekijken. In deze preview over Nederland spelen forten en verhalen een cruciale rol. Zo is er te zien wat onze rol was bij het vormen van het Europa zoals wij die nu kennen. Één van die verhalen speelt zich af in het Unesco Werelderfgoed Hollandse Waterlinies op Fort Honswijk waar historicus Bart Gielen, die zelf ook betrokken is bij het Fortenfestival, uitlegt hoe deze waterlinie destijds bijdroeg aan de bescherming van het ‘Nederlands  Koninkrijk’ .

De preview van Defending Europe wordt o.a. getoond bij de volgende locaties: Fort Kijkduin, Forteiland Pampus, Naarden Vesting (Gele Loods), Fort Vechten, Fort Honswijk, Vesting Nieuwpoort en Fort Pannerden, vanaf 31 augustus t/m 15 september. 

Over Defending Europe

In Defending Europe, een gloednieuwe serie over de meer dan 2000 jaar oude geschiedenis rondom de grenzen van Europa, speelt Nederland een grote rol. De eerste aflevering staat in het teken van de verhalen en locaties binnen Nederland die een cruciale rol speelden bij het vormen van het Europa zoals we die vandaag de dag kennen. Hulp komt daarbij uit lokale hoek door historicus Bart Gielen die in de aflevering onthult hoe op unieke wijze de Hollandse Waterlinies in Fort Honswijk werd aangelegd om een nieuw Nederlands Koninkrijk te beschermen. Elke aflevering van Defending Europe richt zich op een ander land (Finland, Engeland, Polen, Frankrijk en Spanje) en duikt in de archieven van de kritieke momenten waarop het voortbestaan van elk land werd bedreigd. Daarbij wordt onderzocht hoe verdedigingswerken het betreffende land veilig hielden, de nationale grenzen definieerden en de identiteit van de bevolking opbouwden. 

Kijk de aflevering van Defending Europe over Nederland op 14 september om 20:00 uur op National Geographic.

Media