vrijdag, 13 september 2024 14:07

Houten Oost

In Houten Oost onderzoeken we in samenspraak met u - inwoners, ondernemers en belanghebbenden - de ontwikkeling van ongeveer 2.750 van de 4.750 nieuwe woningen in de periode tot 2040. Samen krijgen we inzicht in alle wensen en eisen en maken we de juiste keuzes voor voldoende woningen in een prettige omgeving waar u ook in de toekomst prettig kunt wonen, werken en recreëren.

Waarom woningen in Houten Oost?

In het centrum, De Molenzoom en De Koppeling is er ruimte voor ongeveer 2.000 woningbouw. Dat komt omdat we bijvoorbeeld meer digitaal winkelen, wat een reden is om winkels te verplaatsen. Nu mensen meer thuiswerken, zijn er minder kantoren nodig. De vraag naar nieuwe woningen is echter zó groot dat we in de toekomst ook Houten Oost nodig hebben.

Wat is het streven?

Het streven voor Houten Oost is een energiepositieve en klimaatadaptieve woonwijk met biodiversiteit tot aan de voordeur. Een wijk met verschillende, hechte woongemeenschappen én een groen landschapspark. Houten Oost moet een groene wijk worden waar Houtenaren graag willen wonen, en moet zelfs dienen als een als (inter)nationaal voorbeeld van groene stedenbouw. Het Houtens Manifest is het uitgangspunt en de plannen voldoen aan het Houtens DNA.

Vier woonvarianten: betaalbaar, groen, en autoluw

Op welke manier willen we wonen in Houten Oost? Het stedenbouwkundig bureau heeft op basis van de Woonvisie een viertal woonvarianten bedacht. Alle varianten bevatten ongeveer 2.750 woningen, maar variëren qua stedenbouwkundige opzet (type woningen, voorzieningen en hoeveelheid groen). Alle varianten passen in de woonvisie waarin staat dat 66 procent van de woningen betaalbaar is en er voldoende appartementen zijn, passend bij de specifieke behoefte van de woningzoekenden. Ook hebben alle varianten parkeergelegenheid op afstand, nabijheid van fietsvoorzieningen, energie- en waterzuinige woningen in een klimaatbestendige en natuurinclusieve omgeving, ieder op hun eigen manier.

Uw mening telt mee

We gaan graag met elkaar in gesprek tijdens een informatieve bijeenkomst op 25 september op het gemeentehuis. Wilt u ook komen? Meld u dan aan op houtenpraatmee.nl. U kunt ook uw ideeën, aandachtspunten en wensen vanaf 25 september laten weten via een enquête op houtenpraatmee.nl. Tip: als u de pagina op dit participatieplatform volgt, ontvangt u automatisch een e-mail bij nieuws.

De volgende stap

Eind dit jaar presenteert het stedenbouwkundigbureau één nieuwe variant die rekening houdt met de reacties tijdens de informatieve bijeenkomst en alle ingevulde enquêtes. Deze variant sluit het beste aan bij de woonbehoefte van Houten en vormt de basis voor de ‘gebiedsvisie’ Houten Oost. De gemeenteraad neemt vervolgens een besluit over deze gebiedsvisie, waarna deze visie gebruikt wordt bij samenwerking met buurgemeenten en de provincie. Op dit moment heeft de provincie Utrecht nog niet ingestemd met deze woningbouwontwikkeling. Pas wanneer de provincie medewerking verleent kunnen verdere onderzoeken plaatsvinden en kunnen projectontwikkelaars plannen maken voor dit gebied.

Media