woensdag, 08 mei 2013 16:07

Sociale woningbouw De Stenen Poort

Met het vertrek van de sportverenigingen van de Stenen Poort naar De Meerpaal is een gebied vrij gekomen om woningen te bouwen. De ontwikkeling van het vrijgekomen gebied moet een deel van het geld opleveren dat nodig is om het sportcomplex De Meerpaal te betalen.

Daarnaast heeft het College de opdracht mee gekregen om in ieder geval 30% sociale woningbouw te realiseren in het gebied.

De proefverkaveling deed een voorzet om het oostelijk deel van het Stenen Poortgebied in te vullen. Het middelste deel kan niet worden bebouwd omdat dat een archeologisch monument is. Je ziet er niets van, maar het gevolg is wel dat er niet mag worden gebouwd. Aan het plan voor het oostelijk deel is o.a. door omwonenden meegewerkt. Er waren dan ook van die kant bijna geen bezwaren tegen het plan. De proefverkaveling voorzag in de bouw van 42 twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen. Daarmee werd, althans volgens de wethouder, in ieder geval het geld opgebracht voor De Meerpaal.

Echter, die woningen zouden zeker niet het stempel “sociale woningbouw” kunnen krijgen. De vraag is of dat er nog van kan komen. Immers in het westelijk deel moet het archeologisch onderzoek nog worden gedaan. De uitkomst daarvan zou kunnen dat ook daar niet mag worden gebouwd. En dan hebben we wel het geld voor De Meerpaal, maar niet de sociale woningbouw die voor de PvdA erg belangrijk is. Uiteindelijk heeft de Raad, inclusief de PvdA-fractie, wel ingestemd met het plan voor het oostelijke deel. In tijden van financiële schaarste is de opbrengst van het gebied belangrijk. Daarnaast zou het ophouden van het plan tot een lang proces kunnen leiden, wat frustrerend is voor de omwonenden. Maar het is wel duidelijk dat de PvdA veel waarde hecht aan die sociale woningbouw. Zonder die woningbouw heeft de wethouder wat uit te leggen.

 Read more http://www.pvdahouten.nl/nieuwsreader/items/woningbouw-de-stenen-poort.html