maandag, 20 mei 2013 09:57

Winkel om de hoek

In mei gaan de leerlingen van groep 1-2 van de basisscholen in Houten-Zuid op bezoek bij een winkel om de hoek. De leerlingen bezoeken de winkels in het kader van het project 'Winkel om de hoek' van Kunst Centraal.

Dit project is door Kunst Centraal ontwikkeld en op maat gemaakt voor leerlingen van groep 1-2. Tijdens het project Winkel om de hoek ontdekken ze wat nu eigenlijk een winkel is en wat er allemaal gebeurt in de winkel. Wat kun je daar doen? Hoe moet je iets kopen? Wat is er te koop? Wat is een magazijn? Komen de spullen met een vrachtwagen? Wat mag je doen in de winkel en wat mag niet? Op school begint het project met een gesprek over de lokale winkels aan de hand van foto's die gemaakt zijn door de Houtense fotograaf Paul van der Klei. Op deze foto's herkennen de leerlingen waarschijnlijk de mensen die in de betreffende winkels werken omdat ze met hun ouders ook in de buurtwinkels komen. Bakkerij Hogenboom, De Kaasspecialist, Schoenmakerij Houten-Zuid, Slagerij de Ploeg in Winkelcentrum Castellum en Spar Bluijs in Schalkwijk werken allemaal mee aan dit project. In de klas wordt gesproken over de verschillende winkels. Aan de hand van een fictief persoon meneer Schrokop worden ze meegenomen in een verhaal: meneer Schrokop is op zoek naar een zogenaamde Happerbal. Waar is de Happerbal te koop? In beeldende lessen maken de leerlingen zelf prei, een tros druiven maar ook fantaseren ze hoe de Happerbal eruit zal zien. Aan het einde van het project gaan de leerlingen bij 1 of meerdere winkeliers op bezoek. Ze stellen de winkelier vragen en mogen kijken hoe het er in de winkel aan toe gaat. Een van de scholen die al op bezoek is geweest vertelde het volgende over de bezoeken: 'Het was erg leuk! Bij de bakker kregen de kinderen naast een rondleiding een vers gebakken croissantje... ze zagen het rijzen in de oven. Bij de schoenmaker hebben we met elkaar een nieuwe hak onder een schoen gezet'.

'Winkel om de hoek' wordt uitgevoerd in het kader van het Cultuurprogramma dat voor de basisscholen in de gemeente Houten wordt georganiseerd. Dit programma heeft tot doel leerlingen kennis te laten maken met hun eigen culturele omgeving. Ieder jaar hebben de basisschool leerlingen een project waarbij ze kennismaken met bijvoorbeeld de bibliotheek, de muziekschool maar ook met de Historische Vereniging of met een plaatselijke kunstenares . De scholen uit Houten doen nu voor het zesde jaar mee met het cultuurprogramma. Het programma wordt mogelijk gemaakt door financiele bijdragen van zowel de scholen als van de provincie Utrecht.

Lees meer http://www.hetlokalenieuws.nl/nl/nieuws.asp?rssID=21802-172-0-voorpagina104