dinsdag, 11 juni 2013 16:00

Eiland van Schalkwijk verrijkt met algenkwekerij

Zaterdag 8 juni werd onder grote belangstelling de algenkwekerij van de familie van Bennekom uit Schalkwijk geopend. Tijdens een interessante rondleiding legde microbioloog Arthur Kroon van Algae Food & Fuel uit dat er in de kwekerijk een Europees ruimtevaartpatent wordt toegepast om de algen te vermeerderen. 

Voor het vermeerderen wordt gebruik gemaakt van licht, voedingszouten en CO2. Vanwege dit laatste wordt het kweken van algen ook wel gezien als manier om CO2 vast te leggen. De toepassingsmogelijkheden van algen zijn legio: zo kunnen er feed en foodsupplementen van gemaakt worden, kan er puur plantaardige olie (biodiesel maar ook voor voeding) gewonnen worden en omega 3 en 6 vetzuren uit geĂ«xtraheerd worden.

In de algenkwekerij van Arie van Bennekom worden naast groene ook rode algen gekweekt. Van deze rode algensoort kunnen zeer hoogwaardige producten gemaakt worden aangezien deze algen cholesterolverlagend zijn. De toepassingsmogelijkheden zijn dus ook nog eens in de medische hoek te vinden.

Het bedrijf kan gezien worden als een pionier in nieuwe landbouw: het past daarmee ook prima op het Eiland van Schalkwijk!

Toelichting door Arthur Kroon   'de couveuse'

Arie van Bennekom (met corsage) en Arthur Kroon (met rood shirt) van Algae Food & Fuel leggen aan de belangstellenden uit hoe de vermeerdering in zijn werk gaat.

De volgende stap in het proces

Van 'couveuse' via 'kraamkamer' naar de volgende stap in de vermeerdering: de bassins (foto's onder). Deze kunnen gezien worden als de laatste stap voor de grootschalige kweek.

De bassins   Verdere groei

het eindproduct   de gedroogde versie

Links is de eerste productie van het bedrijf te zien, een pasta van groene algen. Rechts het product van een collegakwekerij uit het noorden van het land, bij dit bedrijf wordt de pasta gedroogd tot vaste stof. In de krant links op de rechterfoto staat een artikel over meerbrood. Dit is gemaakt van granen en algen en bevat 30% minder zout dan normale boterhammen. Ook voor deze toepassing zijn algen dus geschikt.

Read more http://www.vvd-houten.nl/actueel_10320/56836/