dinsdag, 10 september 2013 18:55

Nieuwe aanpak communicatie

Stel: in een buurgemeente is ineens een stroomstoring die dagenlang aanhoudt. Of u leest in de krant dat er steeds meer zakkenrollers en inbrekers actief zijn. Of u ziet op het journaal dat door de hevige regenval delen van Duitsland blank zijn komen te staan. Dit zijn allemaal zaken die echt gebeurd zijn. Wat nou als dat in Houten gebeurt?

Weet u dan wat u moet doen? Met de nieuwe aanpak voor risico- en veiligheidscommunicatie onder het motto “Houten veilig, we doen het samen” wil de gemeente Houten aansluiten bij de actualiteit waardoor inwoners eerder bereid zijn om zelf in actie te komen.

Goed voorbereid zijn

Veilig wonen en leven zonder al te veel risico's is belangrijk voor mensen. De gemeente zorgt samen met de overheid, brandweer en politie dagelijks voor het waarborgen van die veiligheid. Maar het is onmogelijk om alle risico's voor te zijn. Inwoners moeten zelf ook voorbereid zijn om risico's op onder meer woninginbraak, brand, overstroming en stroomuitval te verkleinen of te voorkomen. De gemeente Houten helpt daarbij door informatie te geven over wat men zelf kan doen via www.houten.nl/veilig en via een gerichte mediacampagne die vanaf september 2013 van start gaat.

Aansluiten bij actualiteit

De gemeente heeft gekeken hoe het beste de inwoners te bereiken over dit thema. Uit onderzoek blijkt dat mensen vooral in informatie over veiligheid en risico's geïnteresseerd zijn als zich ergens in de buurt een calamiteit voordoet. Als het actueel is, dus. Er moet een gevoel van noodzaak of urgentie ontstaan voordat men zich gaat voorbereiden. Burgemeester Wouter de Jong: “we willen met onze risicocommunicatie meer aansluiten op de behoefte van de inwoners door in te spelen op actuele incidenten en gebeurtenissen in de media. Dat doen we door de inzet van een heel scala aan communicatiemiddelen, op het moment dat zich ergens iets voordoet dat ook in Houten kan gebeuren”.

Campagne ‘Houten veilig, we doen het samen'

In de communicatie staat ‘de Houtenaar' centraal, een figuurtje dat in een bepaalde risicosituatie verzeild raakt. Zijn auto is opengebroken, er is vlam in de pan, hij zit plotseling in het donker, krijgt natte voeten enzovoort. Via advertenties in de gemeentepagina, posters, animaties op www.houten.nl, filmpjes op youtube en via twitter communiceren we over de risico's en geven we tips om de situatie in de toekomst te verkleinen of te voorkomen. De ‘Houtenaar' zal ook zo nu en dan fysiek opduiken bij bepaalde evenementen om flyers uit te delen en met inwoners te praten over risico's. De basis van de campagne is altijd de website www.houten.nl/veilig, waar alle informatie overzichtelijk bij elkaar staat.

Lees meer http://www.hetlokalenieuws.nl/nl/nieuws.asp?rssID=22204-172-0-voorpagina104