donderdag, 19 september 2013 18:06

Verlenging camera verkeersonderzoek Notengaarde

Op donderdag 5 september is op de hoek Notengaarde – Mispelgaarde een camera geplaatst. Met deze camera zijn van 9 t/m 15 september opnames gemaakt van de proeflocatie op de Notengaarde die is aangelegd in het kader van de pilot Veiliger fietspaaltjes van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Op verzoek van het ministerie wordt de proeflocatie nog een week extra geobserveerd. In de periode van 30 september tot en met  6 oktober worden opnames gemaakt bij daglicht. De camerabeelden zijn uitsluitend bedoeld voor het monitoren van het verkeersgedrag rond de fietspaaltjes en worden in opdracht van het Fietsberaad en KpVV alleen door het adviesbureau RoyalHaskoningDHV bekeken en geanalyseerd. Na analyse van de beelden zullen de opnames worden gewist.

Op de proeflocatie op de Notengaarde zijn op het fietspad flexibele fietspaaltjes met led-verlichting voorzien van zonnepaneel aangebracht en een ribbelmarkering op het wegdek aan weerszijden van de paaltjes. Door de ribbelmarkering gaat het stuur trillen waardoor fietsers merken dat er een obstakel komt. Deze aanpassingen zijn gedaan om de kans op fietsongevallen te verminderen. De flexibele paal zorgt ervoor dat een fietser in geval van een botsing geen ernstige verwondingen oploopt. Met behulp van onder andere cameraobservatie wordt in opdracht van het Fietsberaad en het KpVV (Kennisplatform Verkeer en Vervoer) onderzocht hoe deze opstelling in de praktijk functioneert. Fietsers en omwonenden kunnen hun mening over de proefopstelling geven door op www.fietsberaad.nl/fietspaaltjes het reactieformulier in te vullen of een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.