vrijdag, 11 oktober 2013 06:58

energiezuiniger en groener

Houtenaren sinds 2011 energiezuiniger en ‘groener’ 

BURGERPANEL GEEFT HOUTEN   EEN 7 VOOR DUURZAAMHEID 
Gemeente Houten heeft stevige ambities op het gebied van duurzaamheid. Een belangrijke basis daarvoor vormen duurzame initiatieven van Houtense inwoners, bedrijven en  verenigingen – duurzaamheid is immers een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Maar hoe zien de inwoners een duurzamer Houten? Hoe kunnen zij daar zelf een bijdrage aan leveren? En hoe duurzaam zijn de inwoners van Houten nu al? Deze en andere vragen heeft de gemeente voorgelegd aan het burgerpanel.  Een grote meerderheid (83%) vindt zichzelf duurzaam/milieubewust en geeft zichzelf gemiddeld een  7,3. Een iets kleinere meerderheid (67%) ervaart Houten als een duurzame, milieubewuste  woonplaats. Gemiddeld krijgt  Houten een 7 van de deelnemers aan het burgerpanelonderzoek. Zij noemen als positieve voorbeelden vaak spontaan afvalscheiding, fietsvoorzieningen en de opwekking  van lokale duurzame energie (windmolens, zonnepanelen). Negatieve reacties gaan over afval op  straat, autogebruik binnen Houten en straat- en reclameverlichting.   Eigen bijdrage inwoners  Het beeld dat inwoners van zichzelf hebben, wordt vaak ondersteund met daadwerkelijk duurzaam  gedrag. Bijna alle respondenten maken gebruik van energiebesparende voorzieningen. Dubbel glas  en spaarlampen/LED-lampen zijn de standaard. Gemiddeld is het burgerpanel 6% minder stroom en  9% minder gas gaan verbruiken ten opzichte van 2011. En het aantal afnemers van groene stroom is  gestegen van 57% in 2011 naar 67% nu. In werkelijkheid ligt het huidige percentage zelfs nog hoger,  blijkt uit het rapport dat op basis van de uitkomsten van het burgerpanelonderzoek is gemaakt. 

Meer weten? 
Het volledige rapport over het onderzoek naar duurzaamheid is te vinden op  www.houten.nl/burgerpanel. Neem met vragen naar aanleiding van het rapport contact op via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoonnummer 030-63 92 611. U kunt ook op de hoogte blijven via twitter (@DuurzaamHouten) en/of de facebookpagina Duurzaam Houten.