zondag, 20 oktober 2013 19:48

Duurzaamheidsfonds Houten

Op 4 oktober 2013 is het Duurzaamheidsfonds Houten (DF Houten) van start gegaan. DF Houten heeft als doel in de gemeente Houten duurzaamheidsinitiatieven met een maatschappelijke meerwaarde te ondersteunen. Denk hierbij aan projecten om het energieverbruik terug te dringen of duurzame energie op te wekken, waarbij het (financiële) voordeel ten goede komt aan een maatschappelijke organisatie of een kwetsbare groep in de samenleving.

Om voor een ondersteuning door DF Houten in aanmerking te komen, is het van belang dat de initiatiefnemers ook zelf een bijdrage leveren aan het project. Dit kan bijvoorbeeld door ook zelf geld in te zamelen of door eigen werkzaamheid, bijvoorbeeld door met een aantal buurtbewoners  alle huizen in de wijk te voorzien van tochtstrips of de gloeilampen te vervangen door led-verlichting.  In totaal is dit jaar 45.000 euro beschikbaar, per project kan de ondersteuning maximaal 10.000 euro bedragen. Afhankelijk van het initiatief, in de vorm van een renteloos voorschot of een financiële bijdrage. Een renteloos voorschot is vooral bedoeld voor die maatregelen die zich over een aantal jaar terugverdienen, maar waarvoor wel eerst een behoorlijke investering nodig is. Een financiële bijdrage is vooral voor die projecten die zich maar ten dele terugverdienen. Bij deze onrendabele initiatieven is wel het maatschappelijk effect erg belangrijk. Een combinatie is ook mogelijk.

Ideeën aanleveren voor 15 november

DF Houten roept iedereen met een passend idee op, dit bij het fonds aan te melden. Dit kan nog tot en met 15 november. Om een idee te krijgen hoeveel initiatieven er gaan komen vragen we iedereen met een idee dit nu alvast te melden. Ook voor vragen over hoe een goed voorstel gemaakt kan worden, kan men nu al bij DF Houten terecht.

The Choice of Houten op 27 november

Op woensdag 27 november zullen de initiatiefnemers hun initiatieven presenteren en zal bekend worden gemaakt welke initiatieven een bijdrage gaan ontvangen. Dit zal gebeuren in theater Aan de Slinger. Indien er meer initiatieven zijn dan financiële middelen, zal ook het publiek gevraagd worden mee te beslissen welke projecten worden gehonoreerd.

Wie is DF Houten?

DF Houten is een initiatief van de gemeente Houten en van Windpark Houten (waarin Eneco en UWind samenwerken). De komende jaren zijn de gemeente en Windpark Houten de donateurs van het fonds. Mochten andere bedrijven of instellingen vanuit het idee van maatschappelijk verantwoord ondernemen ook een bijdrage willen leveren, zijn ze van harte welkom zich aan te sluiten. Voor meer informatie zie www.dfhouten.nl of neem contact op met Marco Harms (06-52312306) of Kees Vringer (030-6341345). Mailen kan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..