vrijdag, 24 januari 2014 10:17

Informatiebijeenkomsten uitbreiding Prinses Beatrixsluis

“Een forse impuls voor de bereikbaarheid van Nederland over het water,” zo noemt minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu de uitbreiding van de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein. De minister heeft op 8 januari 2014 het Ontwerp-Tracébesluit getekend voor een 3e kolk bij de sluis, zodat de aannemer naar verwachting in 2016 kan beginnen. “Met de nieuwe kolk kan de scheepvaart vanaf 2020 vlot, betrouwbaar en veilig de Prinses Beatrixsluis passeren”, aldus de minister.

Belangrijk knelpunt

De investering vergroot de capaciteit van het Nederlandse vaarwegennetwerk voor de binnenvaart. De uitbreiding van de sluizen vermindert de wachttijd voor binnenvaartschippers. Daarnaast zorgt de extra sluiskolk ervoor dat schepen met een diepgang tot 4 meter vlot, veilig en betrouwbaar de Beatrixsluis kunnen passeren.

Meer dan tweederde van de goederen die jaarlijks via de Rotterdamse haven ons land binnenkomen, worden door de binnenvaart vervoerd naar economische centra in en buiten Nederland. Daarmee ontlast de binnenvaart het wegverkeer en biedt het een betrouwbaar en goedkoop alternatief. Voorspelbare reis- en passagetijden van sluizen zijn daarbij van groot belang.
Minister Schultz: “Met de aanleg van de 3e kolk bij Prinses Beatrixsluis lossen we een belangrijk knelpunt op in de vaarweg tussen Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen, de tweede vaarwegverbinding van Nederland.”

Formele inspraakprocedure

De inspraakprocedure van het Ontwerp-Tracébesluit loopt van vrijdag 17 januari tot en met donderdag 27 februari 2014. Tijdens deze periode zijn de documenten van het ‘Ontwerp-Tracébesluit 3e kolk Beatrixsluis’ in te zien op het gemeentehuis van Nieuwegein en Houten, bij de provincie Utrecht, bij Rijkswaterstaat in Utrecht en bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu in Den Haag. De documenten zijn ook digitaal te bekijken via www.centrumpp.nl/3ekolkbeatrixsluis.

Informatiebijeenkomsten 

Op woensdag 29 januari en dinsdag 4 februari 2014 zijn van 16.00 tot 21.30 uur informatiebijeenkomsten bij Steunpunt ‘Schipbrug’, Veerweg 4 in Nieuwegein.