dinsdag, 25 maart 2014 08:19

Houtenaren waarderen gemeentelijke communicatiemiddelen met een 7

Houtenaren willen graag dat de gemeente hen actief informeert over wat er speelt binnen hun gemeente. Men is vooral geïnteresseerd in onderwerpen zoals beheer openbare ruimte, openbare orde en veiligheid, bouwprojecten en verkeer & vervoer. Houtenaren volgen het gemeentelijk nieuws vooral via de huis-aan-huisbladen (Houtens Nieuws en Trefpunt) en via de gemeentelijke website www.houten.nl

Naast de website en de lokale bladen zijn bewonersbrieven, nieuwsbrieven en elektronische informatieborden het meest bekend en gebruikt. Gemiddeld genomen waarderen de inwoners de gemeentelijke communicatiemiddelen met een 7. Dit blijkt uit een onderzoek dat eind 2013 is gehouden onder het Burgerpanel. De gemeente heeft onderzoek gedaan naar de wensen en tevredenheid van de inwoners over de informatievoorziening.

Social media

Houtenaren zijn wel actief op social media, maar kennen en gebruiken de social media kanalen van de gemeente nog weinig. Desgevraagd vinden de inwoners Facebook en Twitter de meest passende kanalen voor de gemeente. Ze verwachten hier vooral actuele informatie over calamiteiten, wegwerkzaamheden en gemeentebeleid.

Website www.houten.nl

De gemeentelijke website wordt vooral bezocht voor praktische informatie, zoals openingstijden en contactgegevens. En voor actuele informatie zoals werkzaamheden en nieuwsberichten. De zoekfunctie en menu-indeling van de website kunnen beter, volgens de inwoners. Overige middelen Opvallend is dat naast de digitale middelen (website, digitale nieuwsbrieven) ook de traditionele, papieren communicatiemiddelen zoals de gemeentepagina in de krant en bewonersbrieven per post goed gebruikt en gewaardeerd worden.

Participatie

De gemeente wil ook graag weten of inwoners betrokken willen worden bij beleid en hoe ze de participatiemogelijkheden waarderen. Vrijwel alle inwoners staan er open voor om betrokken te worden bij de ontwikkeling van beleid. Ze willen vooral meedenken over projecten over de eigen wijk, maar ook over projecten van de hele gemeente. En dan het liefst via laagdrempelige methoden zoals enquêtes of via het Burgerpanel. De meeste participatiemogelijkheden zijn redelijk bekend. 40% van de inwoners heeft in de afgelopen 2 jaar weleens gebruik gemaakt van een mogelijkheid om te participeren (zoals een bijeenkomst, burgerinitiatief of rondetafelgesprek).

Wat doet de gemeente met de resultaten?

De gemeente Houten onderzoekt elke twee jaar de wensen en tevredenheid van inwoners over haar informatievoorziening. De resultaten worden gebruikt om het communicatiebeleid waar nodig bij te sturen en aan te passen. Zo is de gemeentelijke website al aangepast. Sinds februari 2014 beschikt de site over een nieuwe vormgeving en een aangepaste zoekmachine. Daarnaast blijven we experimenteren met nieuwe vormen van digitale communicatie zoals social media. Hier zullen we meer bekendheid aan geven. Maar de gemeente houdt ook oog voor de traditionele communicatiemiddelen, die net als in vorige jaren goed worden gewaardeerd. Het volledige onderzoek is in te zien op www.houten.nl/burgerpanel.

Burgerpanel

Het Burgerpanel bestaat uit 1360 inwoners van Houten die geregeld hun mening geven over allerlei verschillende onderwerpen. Meer weten over het burgerpanel? Kijk op www.houten.nl/burgerpanel of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.