zondag, 02 november 2014 00:00

Natuurwerkdag 2014 in Houten

Natuurwerkdag 2014 in Houten Foto's: Hans Geerlings

Afgelopen zaterdag was de Nationale Natuurwerkdag. In Houten waren tientallen geinteresseerden samen met vrijwiligers van de Milieuwerkgroep Houten aan het werk bij het knotten van een reeks knotwilgen.

De knotwilg is een typische boom voor het Nederlandse natte landschap. De knotwilgen gedijen goed onder de natte omstandigheden; de wortels helpen de slootkant te verstevigen. Vroeger werden de takken of wilgentenen voor diverse toepassingen gebruikt. Dit is nu in onbruik geraakt. Toch moeten om de paar jaar de wilgen geknot worden, anders worden ze topzwaar en kunnen ze kapot waaien.

De knotploeg van de Milieuwerkgroep Houten onderhoudt de wilgen op verschillene locaties in het buitengebied van Houten. Sommige van deze bomen zijn wel tachtig jaar oud. De kruinen van deze bomen zijn zo groot, dat er meerdere volwassen tegelijkertijd er in kunnen staan. De kruinen zijn vaak complete miniatuur ecosystemen: er groeien schimmels en planten in de kruin (!), er leven insecten en kleine dieren als muizen. En deze zijn weer prooi voor (roof-) vogels.

Op 22 november is de eerstvolgende knotdag. Wanneer u een keertje wilt meedoen, ben u van harte welkom.

Hans_Geerlings_natuurwerkdag02.jpgHans_Geerlings_natuurwerkdag03.jpgHans_Geerlings_natuurwerkdag04.jpgHans_Geerlings_natuurwerkdag05.jpgHans_Geerlings_natuurwerkdag06.jpgHans_Geerlings_natuurwerkdag07.jpgHans_Geerlings_natuurwerkdag08.jpgHans_Geerlings_natuurwerkdag12.jpg