woensdag, 05 november 2014 00:00

Lekstroomgemeenten en MEE tekenen overeenkomst voor cliëntondersteuning in 2015

Lekstroomgemeenten en MEE tekenen overeenkomst voor cliëntondersteuning in 2015 Foto in Beeld-Frank Muller

De gemeenten in de regio Lekstroom en MEE Utrecht, Gooi & Vecht hebben met hun handtekening de cliëntondersteuning in 2015 gewaarborgd. Dit betekent dat MEE ook aankomend jaar de inwoners met een beperking uit Houten, Nieuwegein, Vianen, Lopik en IJsselstein blijft ondersteunen.

Komend jaar gaat er veel veranderen op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugd en arbeidsparticipatie. Mensen met een beperking hebben daarom extra behoefte aan een onafhankelijke cliëntondersteuner. Iemand die naast hen staat en helpt om zelf de regie te voeren over hun leven en mee te doen in de maatschappij.

Cliëntondersteuning in de Wmo

Jaarlijks doen circa 100.000 mensen overal in het land een beroep op onafhankelijke cliëntondersteuning. Op dit moment valt cliëntondersteuning nog onder de AWBZ en wordt uitgevoerd door MEE. Vanaf 1 januari 2015 verandert dit in de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo). Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van die wet en daarmee vanaf 2015 ook voor cliëntondersteuning. De cliëntenondersteuning is breder dan alleen de Wmo. Het gaat ook om arbeidsparticipatie en jeugdzorg.

Ondersteuning op alle leefgebieden

MEE consulenten gaan lokaal werken en maken vanaf 1 januari 2015 deel uit van het sociale team of het sociale loket in de gemeente. MEE vult daarmee het team aan met expertise over mensen met een (licht) verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Cliëntondersteuning helpt kwetsbare mensen en hun netwerk van vrienden en familie op alle leefgebieden. Hierbij gaat het om opvoeding, arbeidsparticipatie, onderwijs, wonen, zorg, financiën en schuldenproblematiek. Inwoners kunnen de consulenten kosteloos raadplegen, ook als iemand geen cliënt is van de gemeente. De MEE consulenten denken mee en voorzien hen van informatie, advies en indien nodig kan MEE ook ondersteunen en (kortdurende) algemene ondersteuning, cursussen of trainingen .

Kijk voor meer informatie op http://www.mee-ugv.nl