maandag, 24 november 2014 00:00

Een kerstboek voor Sinterklaas

Zodra Sinterklaas weer in het land komt, stijgt de spanning. Kinderen stellen de meest gekke vragen over de Goedheiligman en de Pieten. De vragen van kinderen blijken een bron voor boeken met feestelijke thema’s.

Gaby Kuijpers, Natalie van der Horst en de Houtense auteur Ellen de Roos werden gék van alle vragen over Sinterklaas. De vriendinnen besloten ze te bundelen en er antwoorden bij te schrijven. In 2012 verscheen de tweede druk van het prachtige boek ‘Alles wat je wilt weten over Sinterklaas (en nog veel meer!)’ waarvan er inmiddels meer dan tienduizend zijn verkocht. Toen verscheen ook eenzelfde vraag- en antwoordboek over het circus. En vanaf dit jaar kan er ook een kerstboek in de zak van Sinterklaas. Het derde boek ‘Alles wat je wilt weten over kerst (en nog veel meer!), ook met tekeningen van de bekende illustrator Alex de Wolf is vanaf deze maand verkrijgbaar.

Kerstboek

“Het boek is nog maar net van de pers”, vertelt De Roos. “Ook kerst bleek, net als Sinterklaas en het circus, een rijk onderwerp met veel invalshoeken. ”Bij het vinden van de antwoorden op kindervragen hebben we geweldige ervaringen opgedaan. Met de kinderen naar een levensgrote kerststal in prachtige kerken, in gesprek met gelovigen over het Bijbelverhaal, het speuren naar geschiedenis en waarheden over kerst, maar ook over de kerstman.’ Gelukkig is het boek een vrolijk en toegankelijk lees- en kijkboek geworden. We willen vooral verwondering opwekken. De drie leesverhalen helpen daarbij.

Onder de 52 vragen die het auteursteam samenstelde zitten hele leuke en leerzame. “Maar, zegt Ellen, “Een vraag van mijn zoon Rens, is Christus de achternaam van Jezus? En waarom er over Vreten op aarde wordt gezongen zijn te komisch om te laten liggen. Op vragen als “Waarom zetten we een kerstboom, wat zijn geestballen of Wordt er in Australië ook kerst gevierd?” wordt ook antwoord gegeven. Met de lekkere recepten, kunnen kinderen aan de slag voor het kerstdiner. En het zingen van kerstliedjes gaat veel beter met de liedteksten in het boek. Het is het weer een prachtig boek geworden waar hopelijk veel gezinnen veel plezier aan beleven in de oh zo bijzondere kersttijd. Ellen hoopt dan ook dat het boek op Pakjesavond in vele zakken van Sinterklaas zit. ‘Maar Sinterklaas heeft me dat dan weer niet verklapt’, lacht Ellen tevreden.

De boeken zijn in Houten te koop bij De Wijs en de Readshops. Ook via webshops is het boek verkrijgbaar.