vrijdag, 19 december 2014 15:55

Campagne rookmelders van start

Omdat in een aanzienlijk deel van de woningen in Houten nog geen rookmelders hangen, start de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) maandag 22 december met een rookmeldercampagne. Het officiĆ«le startsein wordt gegeven door burgemeester Wouter de Jong. Hij zal de eerste rookmelder ophangen in een woning aan de Dovenetelhof.

In verband met de campagne zijn de afgelopen tijd bewoners per brief benaderd met de vraag of zij in rookmelders geĆÆnteresseerd zijn. Tijdens de campagneperiode worden melders die bij de VRU worden gekocht, gratis door een medewerker opgehangen. Het verschil tussen kostprijs en aanschafprijs doneert de VRU aan de Brandwonden Stichting. De burgemeester steunt de campagne van harte.

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Bij een groot deel van de woningbranden smeult het vuur (eerst) zonder dat er direct grote vlammen te zien zijn. Dit soort branden veroorzaakt giftige rook waardoor mensen snel bewusteloos raken. Vaak al binnen enkele minuten. Als u slaapt, ruikt u niets: het is dan belangrijk dat u op tijd gewekt en gewaarschuwd wordt.

Steeds meer woningen zijn voorzien van rookmelders. In nieuwbouwwoningen is het verplicht. Daarom zijn steeds meer succesverhalen bekend over bewoners die dankzij een rookmelder veilig en ongedeerd hun woning konden verlaten. Zie voor meer informatie www.vrubrandweer.nl