maandag, 02 februari 2015 13:47

Fietsbrug tussen Houten en Nieuwegein in aanbouw

De bouw van de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Houten en Nieuwegein vordert. De 220 meter lange fietsbrug met de naam ´Nieuwe Heemsteedsebrug´ wordt op 2 mei ingevaren.

Begin juli is de fietsbrug klaar voor gebruik. De fietsbrug voorziet in een kortere, veiligere en vooral aantrekkelijkere fietsroute voor forensen en scholieren tussen Houten en Nieuwegein. Wethouders Herman Geerdes (Houten), Johan Gadella (Nieuwegein) en bestuurders van betrokken partijen gingen op werkbezoek naar de werf in Schiedam, waar de brug in elkaar wordt gezet.

De onderdelen van de brug die er gaat komen, zijn op diverse locaties in het land gemaakt. Op de werf van HSM in Schiedam worden de negen segmenten van de brug aan elkaar gelast. Na het invaren van de brug is er tijd voor asfalteren van de route van en naar de brug. De hellingbaan wordt voorzien van een bloemrijk grasmengsel. Dit geeft de hellingbaan het uiterlijk van een rivierdijk. De officiële en feestelijke opening van de fietsbrug is begin juli.

Snelfietsroute én recreatieve route

‘De regionale fietsverbinding is een belangrijke schakel tussen Nieuwegein en Houten. Het levert een optimale fietsroute en maakt elementen van de Hollandse Waterlinie zichtbaar’, aldus wethouder Johan Gadella. De fietsbrug maakt het voor woonwerk- en schoolverkeer mogelijk om sneller én veiliger tussen Houten en Nieuwegein te reizen. Het levert een besparing op tot 1,8 kilometer per enkele reis. Dat is een tijdsbesparing van ruim tien minuten. Het bijzondere van de fietsbrug op deze locatie is dat het een aantal unieke objecten van de Hollandse Waterlinie verbindt zoals Fort Vreeswijk, Fort Jutphaas, de Plofsluis en het fortterrein aan de Overeindseweg.

Meer weten?

De bouw van de fietsbrug is te volgen via www.nieuwegein.nl/fietsbrug.