donderdag, 12 februari 2015 13:43

Houtense geschiedenis in nieuwe cultuurhistorische atlas

Op donderdag 5 februari heeft wethouder Herman Geerdes de nieuwe cultuurhistorische atlas van de provincie Utrecht , Tastbare Tijd 2.0, in ontvangst genomen. Tien jaar na de eerste editie, en na drie herdrukken, was het boek langere tijd uitverkocht.

De vraag ernaar bleef groot. De atlas is nu uitgebreid met extra onderwerpen en kaarten.

Tastbare Tijd 2.0 beschrijft het ontstaan en de ontwikkeling van de provincie Utrecht in bestuurlijke en ruimtelijke zin. Het gaat over het ontstaan van steden en dorpen, de ontwikkeling van de infrastructuur, het militaire erfgoed met onder andere overblijfselen uit het Romeinse Rijk, kastelen en buitenplaatsen en agrarisch erfgoed.

Houten

De plekken in en rondom Houten die worden genoemd zijn bijvoorbeeld de Schalkwijkse ontginningen, kastelen en versterkte hofsteden, zoals Vuylcop, Schalkwijk, Schonauwen en Marckenburg. Ook wordt de nodige aandacht besteed aan de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, die dwars door de provincie liep.

Illustraties

Het boek bevat veel illustraties. Fraaie oude en nieuwe kaarten en luchtfoto’s verbeelden en verklaren de ontwikkeling van de provincie. Alle elementen op de kaarten zijn mét hun achterliggende gegevens ook digitaal beschikbaar via www.provincie-utrecht.nl/chat.

Tastbare Tijd 2.0 (Roland Blijdenstijn, Uitgeverij Stokerkade, ISBN9789079156269, €29,50) is te verkrijgen bij de boekhandel en VVV.