vrijdag, 14 december 2012 16:45

Voorbereidingen bouw windmolens van start

Medio december starten de voorbereidende bouwwerkzaamheden van windpark Houten. Windpark Houten komt in het gebied tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en sport- en werklandschap de Meerpaal. Het windpark bestaat uit drie windmolens van 2 megawatt per stuk. Samen zullen ze jaarlijks ruim 16.400.000 kilowattuur (kWh) leveren.

Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van circa 4.700 huishoudens. De windmolens hebben een ashoogte van 105 meter en de bladen zijn 45 meter lang.

Bouwplanning

Medio december (de week van 17 december) start Eneco met de voorbereidende bouwwerkzaamheden. Het gaat om de aanleg van toegangswegen en tijdelijke voorzieningen die nodig zijn om het windpark te kunnen bouwen. Daarnaast is de netbeheerder bezig met de aanleg van de netaansluiting waaraan de drie windmolens straks de stroom zullen leveren. Een precieze planning van de bouw van het windpark is nu lastig aan te geven omdat Eneco rekening moet houden met externe factoren zoals het weer. In grote lijnen ziet de planning er als volgt uit.

  • Vanaf medio december 2012: start aanleg toegangswegen
  • Vanaf februari 2013: start heiwerkzaamheden en aanleg fundaties
  • Vanaf juni 2013: aanvoer en oprichting van de windmolens
  • Juli 2013: levering eerste stroom (kWh)
  • Augustus 2013: volledig operationeel

Meedoen

Eneco is in gesprek met de lokale coöperatieve vereniging UWind. Samen onderzoeken zij op welke manier de inwoners van Houten in het windpark kunnen participeren. Zodra hier meer over bekend is, komen de initiatiefnemers met nadere mededelingen.

Meer weten?

Nadere informatie over windpark Houten en over de vorderingen van de bouw van het windpark vindt u op www.eneco.nl/houten. Vragen voor Eneco kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Via een e-mail naar datzelfde adres kunt u ook kenbaar maken dat u regelmatig per mail een bericht over de voortgang van de bouw wilt ontvangen.

Read more https://www.houten.nl/nieuws/artikel/1608/