woensdag, 02 september 2015 16:35

Hoe maak je een thuis?

door Jocko Rensen op 3 september 2015

Tijdens de verkiezingen hebben we als PvdA Houten veel gesproken over de zorg. Een wens die we hebben uitgesproken was dat kleinschaligheid, maatwerk en invloed van degene die zorg nodig heeft weer voorop komt te staan bij zorg in de buurt.

Ook aan mij als wethouder om daar invulling aan te geven. Een concrete kans zou wat mij betreft zijn als er nog meer ruimte komt voor nieuwe kleinschalige woonvoorzieningen in de buurt.

Zaterdagmiddag 29 augustus 2015, de zon schijnt en circa 150 mensen hebben zich verzameld voor de opening van de Axelhof aan de Odijkseweg 19 in Houten. Een bijzondere dag voor 6 jong volwassenen en hun families, vrienden en buren.

De Axelhof is een kleinschalige woonvoorziening voor jong volwassenen die begeleiding nodig hebben. Geïnitieerd door de ouders Wim en Evelien, zij hadden een doel: een thuis geven aan Axel Trouwborst en nog vijf tot zeven jong volwassenen met een beperking. Hun inzet: het moet een echt thuis zijn waar de begeleiding en de zorg optimaal zijn. En dat begrijp ik heel goed, want willen we als ouders niet allemaal het beste voor je kind? Met die inzet zijn ze aan de slag gegaan en met steun van velen is het zover gekomen.

Een prachtig praktijkvoorbeeld waar verschillende inwoners, organisaties, de gemeente en ik als wethouder bij betrokken zijn geweest. En voor deze zonnige dag aanbrak moest er veel gebeuren en zijn er vele hobbels genomen, fijn dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen. Ook heb ik met trots samen met Axel de opening mogen verrichten, daarna het resultaat mogen bekijken onder begeleiding van de bewoners. Het is hun (t)huis.

En het is natuurlijk prachtig dat de Axelhof nu een feit is, echter ik zie ook dat de ideeën en de inzet van iedereen nog geen thuis maken. Het thuis is van de bewoners, die veilig met zorg en respect, wonen in hun buurt, wijk in hun stad.

Het was een prachtige middag, waarbij ik het meeste onder de indruk was van de ogen van de bewoners, die straalden. En alles wat daarvoor nodig was om zover te komen, was het meer dan waard, want de Axelhof is hun thuis.
Wim en Evelien hadden het al bedacht en het is ze gelukt; een omgeving creëren waarin de bewoners gelukkig kunnen zijn en zich binnen hun eigen grenzen kunnen ontwikkelen. Een thuis. Hoe maak je een thuis? Met mensen die ergens in geloven, daarmee aan de slag gaan en zich niet laten afschrikken door wat hobbels. Een inspiratie voor velen verwacht ik, het zal mij niets verbazen als dit idee ook elders opgepakt gaat worden. Op naar de toekomst.

Voor meer informatie over de Axelhof, kijk op de website www.axelhof.nl

Jocko