donderdag, 20 december 2012 10:41

Wijzigingen in de afvalinzameling

Misschien heeft u het al gelezen op de nieuwe afvalkalender: met ingang van januari verandert er iets in de afvalinzameling in de gemeente Houten.

  • Plastic verpakkingsafval (Plastic Heroes) biedt u voortaan bij de grijze kliko aan
  • Geen afvalinzameling meer op donderdag --> wordt vrijdag
  • Harde kunststoffen worden voortaan gescheiden ingezameld

Door de veranderingen kan het afval goedkoper worden opgehaald en verwerkt. Dat is beter voor het milieu en voor uw portemonnee.

Plastic verpakkingsafval voortaan bij de grijze kliko

In het nieuwe jaar wordt het plastic verpakkingsafval (de Plastic Heroes zakken) opgehaald op dezelfde dag dat de grijze kliko wordt geleegd. Zet de zakken naast de kliko’s, niet erin of eraan vastgebonden. Zakken en kliko’s worden door twee verschillende vuilniswagens opgehaald. Ook bij appartementen wordt het plastic opgehaald op de dag waarop de grijze kliko’s in de wijk worden geleegd. Wanneer dat is, kunt u zien op de afvalkalender. Bewoners van appartementen kunnen op die dag hun zakken met plastic bij de ondergrondse container plaatsen (niet erin) of bij een kliko opstelplaats neerleggen.

Geen afvalinzameling meer op donderdag -> wordt vrijdag

In het nieuwe jaar wordt op donderdag geen afval meer ingezameld. In wijken waar tot nu toe op donderdag het afval werd opgehaald, gebeurt dat vanaf 2013 op vrijdag.

Harde kunststoffen voortaan gescheiden ingezameld

Foto van hard plastic voorwerpenHuis aan huis wordt het plastic verpakkingsafval opgehaald. De gemeente krijgt daarvoor een vergoeding van de verpakkingsindustrie. Andere plastic voorwerpen mogen niet bij het verpakkingsafval, maar kunnen vaak prima gerecycled worden. Daarom kunt u plastic voorwerpen voortaan gescheiden inleveren op het afvalscheidingstation. Voorbeelden van plastic voorwerpen die goed gerecycled kunnen worden zijn: plastic speelgoed, lamellen, tuinstoelen en –tafels en emmers. Op de eerste plaats is dit goed voor het milieu, want het harde plastic wordt dan niet meer met het restafval verbrand. Daarnaast bespaart het geld, want verbranden van afval kost geld, terwijl het recyclen van hard plastic de gemeente momenteel niets kost en in de toekomst misschien wel geld gaat opleveren. Zo zijn afvalstoffen steeds vaker grondstof voor nieuwe producten.

Herbruikbare goederen naar de kringloopwinkel: ook elektrische apparaten

Gooi herbruikbare goederen en elektrische apparaten niet thuis in de kliko, gooi ze ook niet in de container voor restafval op het afvalscheidingstation, maar breng ze één deur verder, bij de kringloopwinkel. Inleveren bij de kringloopwinkel:

  • Spaart het milieu
  • Geeft mensen met een kleine portemonnee de mogelijkheid om aan spullen te komen
  • Geeft het personeel van de kringloopwinkel – veelal mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt of met een arbeidshandicap – de mogelijkheid zich te ontwikkelen en te ontplooien

Vooral elektrische apparaten worden nog te vaak op het afvalscheidingstation achtergelaten of thuis in de kliko gegooid. Terwijl veel apparaten in de kringloopwinkel kunnen worden gerepareerd en zo een tweede leven kunnen krijgen. En als u dan toch uw spullen bij de kringloopwinkel brengt, neem dan gelijk een kijkje binnen. Zie hoe divers het aanbod is. En zie hoe een duurzaam gebouw mooi kan zijn. De kringloopwinkel is voor een deel opgetrokken uit tweedehands materialen en beschikt over speciale verlichting waarmee zonlicht via een stelsel van buizen met spiegels in het pand komt. Op het dak staan zonnepanelen en de verwarming van het pand gebeurt met aardwarmte. Wilt u meer weten over de kringloopwinkel of over afvalinzameling in Houten, kijk dan op www.houten.nl/afval.

Read more https://www.houten.nl/nieuws/artikel/1616/