donderdag, 20 december 2012 10:03

Lancering website over crisisbeheersing en veiligheid

Burgemeester Rudi Boekhoven heeft vandaag een nieuw onderdeel over veiligheid gelanceerd op de website van de gemeente Houten. Belangrijke informatie over veiligheid, risico’s en crisisbeheersing staat overzichtelijk bij elkaar op www.houten.nl/veilig. Bij elk onderwerp kunnen inwoners lezen wat zij zelf kunnen doen om hun veiligheid te vergroten en risico’s te minimaliseren.

Digitaal

De website bevat informatie over risico’s zoals brand, overstroming, uitval nutsvoorzieningen en hoe we samen rampen kunnen voorkomen, beperken en beheersen. Verder informatie over veilig wonen en leven waaronder het voorkomen van woninginbraak en fietsdiefstal, veilig ondernemen en verkeersveiligheid. Burgemeester Boekhoven: “Inwoners kunnen zelf al het nodige doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van inbraak of diefstal. Ook kunnen ze zich voorbereiden op mogelijke risico’s die zich kunnen voordoen in Houten. Uiteraard doen gemeente, brandweer en politie al het nodige om risico’s te beperken, maar inwoners hebben daarin ook een eigen verantwoordelijkheid“. De website is de basis, omdat digitale informatie altijd en overal beschikbaar is op momenten dat een inwoner daar zelf behoefte aan heeft.

Aansluiten bij actualiteit

Bij de nieuwe aanpak geldt ook dat de gemeente niet langer huis-aan-huis de Risicowijzer laat verspreiden zoals voorheen, maar meer vanuit de actualiteit gaat communiceren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen vooral in informatie over veiligheid geïnteresseerd zijn als zich ergens een calamiteit voordoet. Er moet een gevoel van noodzaak of urgentie ontstaan voordat men tot actie overgaat. Burgemeester Boekhoven: “We willen met onze risicocommunicatie meer aansluiten op de behoefte van inwoners door in te spelen op actuele incidenten en gebeurtenissen in de media. Op dit moment is dat bijvoorbeeld het gebruik van vuurwerk en agressie rond Oud en Nieuw. Op www.houten.nl/veiligbieden wij volop informatie over wat de gemeente doet en wat de mensen zelf kunnen doen om samen de jaarwisseling feestelijk en veilig te laten verlopen”. 

Read more https://www.houten.nl/nieuws/artikel/1615/