donderdag, 10 september 2015 14:00

Ontwikkeling woningbouwproject Putterhaag

Het college van burgemeester en wethouders wil op de plek van de voormalige Mozaïekschool aan de Putterhaag een woningproject vooral voor ouderen realiseren. Voor deze herontwikkeling zijn vier organisaties gevraagd een plan te maken. Het oude schoolgebouw is sinds 2014 tijdelijk in gebruik door de vrijwilligersorganisatie De KrachtFabriek.

 In gesprek met omwonenden en belangstellenden

In 2014 startte de participatie van omwonenden bij de herontwikkeling van deze locatie. Daarbij is een buurtvertegenwoordiging van vier inwoners gevormd, die regelmatig contact heeft met de gemeente. Om te weten te komen wat een goed plan is voor deze plek, heeft het college vier organisaties uitgenodigd een plan te maken: Heembouw uit Roelofarendsveen, De Grijze Lente uit Bunnik, Interbouwconsult uit Houten en Hans Been Architecten uit Amerongen. Zij zijn gekozen omdat ze goed zijn in het betrekken van omwonenden en toekomstige bewoners bij hun plannen. In september en oktober gaan de ontwikkelaars in gesprek met de buurt en belangstellenden om te onderzoeken aan welke plannen er behoefte is. Zij kunnen binnenkort een uitnodiging van één van deze organisaties verwachten.

Selectie

Tot 2 november a.s. kunnen de ontwikkelaars een plan van aanpak bij de gemeente inleveren. Het college beoordeelt de plannen op vier criteria. Elk criterium heeft een wegingsfactor. Hoe hoger de wegingsfactor, hoe zwaarder een criterium meetelt. De criteria gaan over de mate waarin de plannen iets bijdragen aan:

  • het voorzien in de woningbehoefte van ouderen/ duurzaamheidsdoelstelling (32%)
  • de participatie in en de steun voor het plan bij omwonenden en woningzoekenden (28%)
  • de gemeentelijke financiën (24%)
  • de kwaliteit van de openbare ruimte (16%)

De procedure is vastgelegd in een selectieleidraad (zie projectwebsite).

Hoe verder?

Na een beoordeling van de plannen doet het college in december/januari a.s. een voorlopig voorstel wie het plan verder mag ontwikkelen. Hierna benaderen het college en de buurtvertegenwoordiging de omwonenden en belangstellenden om te onderzoeken of er steun is voor het voorstel. Het resultaat wordt verwerkt tot een definitief voorstel en de randvoorwaarden voor de planontwikkeling. Dit wordt aangeboden aan de gemeenteraad. De ontwikkelaars, omwonenden en belangstellenden krijgen dan een uitnodiging voor een Rondetafelgesprek bij de gemeenteraad. In februari/maart kan de gemeenteraad dan een besluit nemen. Daarna volgt de uitwerking van het plan en een planologische procedure met participatie van omwonenden en belangstellenden. Naar verwachting kan dan in 2017 de bouw beginnen.

Nieuwe manier van ontwikkelen

De aanpak van deze herontwikkeling is een nieuwe manier van ontwikkelen, waarmee de gemeente de komende jaren ervaring wil opdoen. Dit past in de koers van de ‘Toekomstvisie Proeftuin Houten’. Dat betekent dat er geen blauwdruk voor de aanpak is, maar wel een kompas. Houtenaren, gemeente, ontwikkelaars en andere partijen gaan samen aan de slag. En zo willen we stap voor stap toewerken naar een mooi en gedragen plan.

Meer informatie

Wilt u de herontwikkeling van deze locatie volgen? Kijk dan regelmatig op de projectwebsite of bel/mail met de tijdelijke projectleider de heer P. Bos, (030) 63 92 611, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Heeft u vragen aan de buurtvertegenwoordigers? Zoek dan eerst contact met de heer Bos. Hij stuurt uw bericht dan door.