zaterdag, 24 oktober 2015 20:15

Nacht van de nacht op Wickenburgh

Afgelopen zaterdag de 24-ste oktober was de ‘Nacht van de Nacht’; een jaarlijks evenement van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling.

‘Onze’ nacht werd georganiseerd door de Milieu Werkgroep Houten, IVN-afdeling Nieuwegein-IJsselstein e.o. en landgoed Wickenburgh in ’t Goy.

 Er waren zo’n dertig deelnemers die genoten van een wandeling door het donkere bos van het landgoed onder leiding van IVN-gidsen. Telkens stonden we even stil om te luisteren naar de stilte en te kijken naar de duisternis. Het Is eigenlijk ongelooflijk hoeveel licht er geluid er ’s nachts nog is.

Voor en na de wandeling werden er presentaties gegeven door Philip Verlinde en verhalenverteller Bastiaan de Zwitser. Zo kregen we het verhaal van Andromeda te horen. Die nevel aan de nachtelijke hemel blijkt ook een Griekse sage! Ook werden we voorbereid op de wandeling door het verhaal van onze sterren en planeten: wat kan je al zien met het blote oog en… het geheim van een moderne, goede, camera: met de juiste opnametechniek kan je hemellichamen zichtbaar maken die je met een verrekijker niet ziet.

Na de wandeling vertelde Otto Wttewaall, eigenaar van het landgoed, verlucht met plaatjes hoe het leven op Wickenburgh er uit heeft gezien voordat er in 1934 elektriciteit werd aangelegd.