woensdag, 26 december 2012 10:37

Bomenkap in De Weide

Naar aanleiding van vragen in de laatste Algemene Ledenvergadering van VVD Houten licht Paul Soesbergen het wat en waarom van de bomenkap in Houten toe.

De gemeente heeft bomen gekapt in de wijk De Weide. Sommige inwoners maakten zich zorgen dat door deze kap Houten zijn groene karakter zou verliezen.

Er zijn in de wijk ongeveer 188 bomen verwijdert en er zullen weer 37 bomen worden teruggeplaatst. In totaal een vermindering van ongeveer 150 bomen. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat Houten Noord ook in de toekomst prachtig groen blijft.

Toen Houten Noord is aangelegd zijn tweemaal zoveel bomen aangeplant als uiteindelijk nodig is. Houten kreeg hiermee snel een groen karakter. Er zijn snelgroeiers en duurzame bomen geplant. Als de bomen te groot worden en elkaar in de weg gaan staan, dunnen ze de helft uit, vooral de snelgroeiers. De duurzame bomen krijgen zo namelijk de kans om volledig uit te groeien en langere tijd te blijven staan. Kappen ze niet, dan verstikken de bomen elkaar en dat zorgt voor dood hout of zelfs afsterven van bomen. Dit was vanaf het begin af aan duidelijk. Het is dan ook geen bezuinigingsmaatregel, maar onderdeel van een zorgvuldig omgaan met het groen in de wijken. Enkele jaren geleden zijn al snelgroeiende bomen gekapt in verschillende wijken, zoals in de Sloten, de Hagen, de Gilden en de Gaarden. De ervaringen van bewoners daar zijn vooral positief, de wijk is er niet veel minder groen door geworden.

Sommige inwoners vragen zich af of er wel gekapt mag worden tijdens het broedseizoen? Volgens de Flora- en Faunawet is het kappen van bomen het gehele jaar toegestaan. Wel is de gemeente dan vooraf verplicht alle te kappen bomen te schouwen op aanwezige nesten van vogels. Als er een bewoond nest in een boom aanwezig is, dan mag de boom niet gekapt worden. Het wachten is dan op het uitvliegen van de vogels. Uiteraard is deze regel toegepast voorafgaand aan de werkzaamheden in de wijk.

Daarnaast is het beleid in de gemeente Houten dat de bomen die weg moeten maar nog wel hergebruikt kunnen worden, op een andere locatie weer terugplaatsen. Zo zorgen we ervoor dat er geen kapitaalvernietiging plaatsvindt.
hiervoor in aanmerking komen staan nog in de wijk, in afwachting van de herplaatsing. Het kaphout krijgt verschillende nieuwe bestemmingen zoals bijvoorbeeld te zien is in de geitenweide van de kinderboerderij op de Heuvel waar VVD raadslid Soesbergen zich voor heeft ingespannen.

Na de Weides volgden na de zomer de wijken Borchen/Campen. Daar maakte de bomenkap deel uit van een groter project van diverse werkzaamheden. Het voornemen was om ongeveer 150 bomen te verwijderen en circa 20 terug te plaatsen. Omwonenden van straten en pleinen waar bomen verwijderd werden, zijn per brief geïnformeerd over de plannen en uitgenodigd voor de informatieavond die is gehouden op 17 april 2012. De technische tekeningen van dit grotere project waren in te zien via de gemeentelijke website.

Read more http://www.vvd-houten.nl/actueel_10320/52462/