maandag, 29 februari 2016 16:46

Plastic, blikjes en drinkpakken bij het plastic afval

Vanaf nu kunnen inwoners hun afval nog beter scheiden. Voortaan mogen zij hun blikjes en drinkpakken bij het plastic afval doen. De Plastic Heroes zak wordt vervangen door de PMD-zak. De nieuwe zakken zijn gemaakt van gerecycled plastic.

Wat is PMD?

PMD is een afkorting voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken. Een groot deel van ons afval bestaat uit deze drie afvalsoorten. Die zijn prima te recyclen. Zo worden het grondstoffen voor nieuwe producten. Het PMD-afval kan voortaan in één zak omdat de installatie waar het plastic naar toe gaat, nu geschikt is om deze drie stromen te scheiden. Van drinkpakken wordt het aluminium of plastic laagje afgehaald. Het karton wordt gerecycled, evenals het aluminium. Zo houden we nog minder restafval over en dat scheelt weer verbrandingskosten. Hoe beter bewoners hun afval scheiden, hoe lager de afvalstoffenheffing wordt.

Waar zijn de PMD-zakken verkrijgbaar?

De zakken zijn gratis af te halen bij het gemeentehuis, het Afvalscheidingsstation en bij de meeste supermarkten in Houten. PMD mag ook nog worden bewaard in de Plastic Heroeszakken, als mensen deze nog hebben liggen, kunnen zij die eerst opmaken.

Wanneer wordt PMD opgehaald?

De PMD-inzameling komt in plaats van de Plastic Heroes inzameling. Inwoners kunnen hun PMD-zakken aan de weg zetten op de dag van de plastic inzameling. Ook de inwoners die in een appartement wonen, kunnen hun PMD apart bewaren. Zij kunnen hun zakken aan de weg zetten op de dag van de plastic inzameling. Dit kan bijvoorbeeld bij een verzamelplek voor kliko’s of naast de ondergrondse container.

Proef met extra kliko

Momenteel loopt er nog in twee wijken een proef. De bewoners van deze wijken hebben tijdelijk een extra kliko gekregen om hun PMD in te bewaren. Het gemeentebestuur beslist later dit jaar of alle inwoners van Houten een extra kliko kunnen krijgen. Als de extra kliko wordt ingevoerd, dan gaat dat volgend jaar van start.