zondag, 13 maart 2016 10:01

Duurzame samenwerking Hogeschool Utrecht en Houtense ondernemers

samenwerking Hogeschool Utrecht en Houtense ondernemers samenwerking Hogeschool Utrecht en Houtense ondernemers DO!Challenge

Donderdag 17 maart presenteren twintig projectgroepen van in totaal 120 studenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde van de Hogeschool Utrecht hun ideeën voor het duurzamer maken van een aantal Houtense bedrijven.

In de raadzaal van het gemeentehuis in Houten pitchen ze elk een aantal tips en mogelijke acties die ze samen met de deelnemers van de DO!Challenge hebben ontwikkeld. Daarna is er een markt waarin voorstellen en maatregelen uitgebreider onder de aandacht worden gebracht.

Afgelopen zomer startten elf Houtense ondernemers met de DO!Challenge, een uitdaging om komend jaar flinke stappen te zetten op het pad van duurzaamheid. In de Challenge lichten de bedrijven hun prestaties door op het terrein van Planet (milieu), People (mensvriendelijkheid), Profit (bedrijfsmatig) en Passion (identiteit) en bepalen een aantal acties waar ze komend jaar in vooruit willen gaan.

De DO!Challenge heeft elf deelnemers: Ontwerpbureau HaakKranen, Timmer- en Onderhoudsbedrijf van Dort, Installatiebedrijf Smit, Transportbedrijf de Rooy, Inventum, VIAC Houten, Arval, Leoxx, Bouwbedrijf van Rijn, Albert Heijn Oude Dorp én de gemeente Houten.

Initiatiefnemer van dit project is het Economisch Platform Houten (EPH): een samenwerkingsverband van de zes ondernemersverenigingen in Houten. Het EPH is van mening dat het ‘duurzaamheidsdenken’ bij ondernemers in Houten een nieuwe impuls nodig heeft. Met financiële steun van het Duurzaamheidsfonds Houten en de ondernemers zelf, werd een project ontworpen dat een vliegwiel moet worden voor verduurzaming van de Houtense bedrijven. Centraal instrument hierin is de digitale DO!monitor waarmee acties en resultaten gestructureerd in kaart worden gebracht. Want duurzaamheid vertalen naar je onderneming is niet altijd makkelijk, als je verder wilt gaan dan de voor de hand liggende ‘quick wins’, zoals energiebesparing. Een checklist, zoals de monitor, helpt daarbij. En daarnaast helpt het om sámen aan de slag te gaan, elkaar regelmatig te spreken en motivatie, kennis en ervaring te delen. Zo houd je je ambities scherp!

Het samenwerkingsprogramma met de Hogeschool van Utrecht geeft studenten inzicht in de praktijk van een bedrijf als het gaat om het duurzamer maken van je onderneming. En omgekeerd helpt de frisse blik van de studenten de ondernemers om kritisch te kijken naar hun keuzes en acties. Wie nieuwsgierig is naar wat dat oplevert, is op 17 maart van harte welkom om de bijeenkomst bij te wonen!