zondag, 08 mei 2016 07:50

Jongeren en ouderen samen naar het Nationaal Militair Museum

Op dinsdag 3 mei overbrugden jongeren en ouderen uit de gemeente Houten de “generatiekloof” tijdens een door ‘van Houten&co georganiseerd uitstapje naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Juist in deze week van herdenken en vieren paste een bezoek aan het Militair Museum goed. Ouderen hebben, soms zelf soms via hun ouders, de gebeurtenissen en de impact van de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. “Dat nooit meer” was het streven. En hoewel de wereld er niet in slaagt dat streven waar te maken, kan er nooit voldoende aandacht zijn voor de verschrikkingen van destijds. Dit is dan ook de reden waarom ‘van Houten&co’ dit jaar voor de bestemming Militair Museum heeft gekozen. Aan de hand van een overzicht van de Nederlandse krijgsmacht konden de generaties praten over thema’s als vrede en veiligheid.

De dag begon met een door Kassing Tours mogelijk gemaakte busreis richting het museum. Na een gezamenlijke kop koffie werd iedereen in kleine groepjes verdeeld. Elk groepje van ongeveer zes personen was een mooie mix van jongeren en ouderen. Samen met een begeleider bekeek elk groepje het museum.

Het uitje sloot goed aan bij de herdenking in diezelfde week. Ouderen kregen een podium om hun verhalen te vertellen en jongeren kregen de kans om vragen te stellen over de oorlog. Maar ook andere thema’s leidden tot gesprekken; want vanaf welke leeftijd mochten jongeren vroeger eigenlijk uitgaan van hun ouders?

Tijdens deze dag zijn er veel bijzondere ontmoetingen geweest en werd iedereen een leerzame ervaring rijker. Maar het belangrijkste is dat twee verschillende generaties samen een mooie dag hebben kunnen delen.