maandag, 09 mei 2016 14:11

Preventieve bestrijding eikenprocessierups

In Nederland zijn de eerste eikenprocessierupsen gesignaleerd. Dit betekent dat ze ook in Houten binnenkort kunnen verschijnen. De rups heeft een grijze kleur, met lichte zijkanten en is dichtbehaard.

Deze rups kan bij mensen en dieren hevige klachten veroorzaken zoals pijnlijke jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen. Op de locaties waar veel aantasting van rupsen wordt verwacht, gaat de gemeente preventief bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Woensdag 11 mei start de bestrijdingsmethode in het buitengebied. Het biologische bestrijdingsmiddel werkt met een bacterie. Die wordt op de bladeren van de  eikenbomen gespoten. Als de rupsen deze bladeren eten, krijgen ze automatisch de bacterie binnen. De bacterie tast het darmkanaal van de rupsen aan, waardoor ze doodgaan. Deze bacterie heeft alleen effect op rupsen. Op andere insecten, vogels, zoogdieren en mensen heeft deze bacterie geen enkele invloed.

De gemeente voorkomt de overlast door het doden van de rupsen in een vroeg stadium. De rupsen hebben op dat moment namelijk nog geen brandharen. Deze bestrijdingsmethode voorkomt dat er veel rupsennesten komen. De enkele nesten die dan nog ontstaan, kunnen binnen enkele dagen worden bestreden.

Mocht u deze rupsen ergens zien in de openbare ruimte, geef dit dan door aan Meldpunt Openbare Ruimte via www.houten.nl/meldpunt  of bij spoed via (030) 63 92 101, 24 uur per dag bereikbaar. Heeft u last van deze rupsen in uw tuin, dan kan de gemeente u adviseren over de juiste wijze van verwijderen. De kosten voor het verwijderen zijn voor rekening van de eigenaar van het terrein. Neem bij vragen contact op met Henry Blitterswijjk via (030) 63 92 611 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .