dinsdag, 21 juni 2016 21:00

Nieuwe recreatiemogelijkheden op het Eiland van Schalkwijk

De nieuwe kanosteiger in de Spoorsloot bij de Tetwijkseweg maakt het nu mogelijk om per kano een bezoek te brengen aan de ‘Tuin van Jonkheer Ram’ op het Eiland van Schalkwijk. Recreatie en cultuurhistorie komen op deze plek samen.

Afgelopen maandag 20 juni nam wethouder Herman Geerdes samen met de Toeristische Kanobond Nederland de steiger in gebruik. Ook onthulde Geerdes samen met wethouder Kees van Dalen in de ‘Tuin van Jonkheer Ram’ het ijzeren contour van het kasteel dat op deze bijzondere plek heeft gestaan

Kanoën en uitrusten

Deze kanosteiger is een van de nieuwe recreatievoorzieningen op het Eiland van Schalkwijk. Kanovaarders kunnen nu het Eiland doorkruisen en op verschillende plekken pauzeren. Bijvoorbeeld in het centrum van Schalkwijk (bij restaurant Jonkheer de Ram), bij Werk aan de Korte Uitweg, het Verdronken Bos en De Linielanding. Een andere bijzondere rustplek is de ‘Tuin van Jonkheer Ram'. Naast een kanosteiger zijn hier ook bankjes neergezet. Er staat nu ook een groot ijzeren frame dat de contouren weergeeft van het kasteel dat in 1536 op deze plek stond. De tuin van dit kasteel wordt onderhouden door vrijwilligers en is zeker een bezoekje waard.

Deze nieuwe recreatiemogelijkheden zijn er gekomen met de inzet en hulp van vrijwilligers van de Tuin van Jonkheer Ram, de ijsbaan, de Toeristische Kanobond Nederland en lokale ondernemers. De gemeente en het programma Linieland (Nieuwe Hollandse Waterlinie) hebben financieel bijgedragen.

Fietsen en wandelen

Afgelopen jaar breidden de fietsmogelijkheden op het Eiland van Schalkwijk zich al uit met de komst van de fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal en het fietspad bij Streektransferium de Linielanding. Verder zijn er VVV-fiets- en wandelroutes uitgezet en kan het ‘Klompenpad’ worden gewandeld. Onlangs is er ook een nieuwe recreatiekaart verschenen. Deze is verkrijgbaar bij de VVV Kromme Rijnstreek.