donderdag, 28 juli 2016 12:05

Brandschade aan hagen

Gemeente experimenteert met nieuwe methoden voor het verwijderen van onkruid

Sinds dit jaar experimenteert de gemeente met een aantal nieuwe methoden voor het verwijderen van onkruid op straten en fiets- en voetpaden.

Voorheen gebeurde dit met het gif Round-Up. Dat gif gebruikt de gemeente al enkele jaren niet meer. Hierdoor is er de laatste jaren steeds meer onkruid op de straten en paden gaan groeien. De gemeenteraad heeft vorig jaar extra geld ter beschikking gesteld om dit onkruid tegen te gaan en om daarbij proeven te doen met verschillende bestrijdingsmethoden die milieuvriendelijk zijn.

Momenteel probeert de gemeente drie methoden om onkruid te bestrijden uit: wegbranden, behandelen met heet water en behandelen met hete lucht. Dit gebeurt vooral in de wijken van Houten-Noord en in Castellum. De bedoeling is om aan het eind van het jaar een weloverwogen keuze te maken voor de onkruidbestrijding op de straten en paden in heel Houten.

Wegbranden veroorzaakt soms schade aan hagen

In die wijken die worden meegenomen in de proef blijkt de hoeveelheid onkruid al duidelijk minder dan voorgaande jaren. Dit is goed om te constateren. Maar we ervaren ook problemen. Bijvoorbeeld met het wegbranden van onkruid. Wanneer dat net naast een haag gebeurt, loopt zo’n haag in sommige gevallen brandschade op. Het blad van de haag verdroogt en wordt dor. Dit is natuurlijk heel vervelend.

Hoe herkent u brandschade aan uw haag

Schade aan de haag die kan ontstaan is een verdord deel van de haag aan de straatzijde. De blaadjes worden na enkele dagen geel. Dit kan de onderste 10 cm van de haag zijn, maar in sommige gevallen ook tot wel 30 of 40 cm boven de straat of het pad. In veel gevallen zal de haag (volgend jaar) gewoon weer aangroeien, maar als u daarover twijfelt kunt u dit aan ons melden.

Melden en afhandelen van schade

Is er schade aan uw haag ontstaan door het verbranden tijdens de onkruidbestrijding? Meldt dat dit s.v.p. aan de gemeente. Dit kan via het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of u kunt dit telefonisch doorgeven via telefoonnummer 030-63 92 611. De gemeente geeft uw gegevens door aan de aannemer die contact met u op zal nemen om de schade af te handelen. Uiteraard controleert de gemeente of hij dat op de juiste manier doet. Mocht u een melding hebben gedaan waarbij de aannemer geen contact met u heeft opgenomen, dan horen wij dat ook graag.