donderdag, 01 september 2016 20:00

Koninklijke onderscheiding voor Ab Smit bij afscheid brandweer

De heer A.W.M. (Ab) Smit uit Schalkwijk is vrijdag onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Wouter de Jong reikte hem de bijbehorende versierselen en oorkonde uit. Dat gebeurde in de brandweerpost in Schalkwijk waar Smit na een dienstverband van 35 jaar afscheid nam van het plaatselijke korps.

Ab Smit (53) begon in september 1981 als vrijwilliger bij de brandweer Schalkwijk. In de loop der jaren volgde hij vele opleidingen en werkte hij zich op tot postcommandant (sinds 2002).

Ook in zijn vrije tijd besteedde Smit vele uren aan de brandweer. Hij verrichtte onderhoud aan voertuigen en aan de kazerne. Hij bekleedde vele functies in het bestuur van de brandweervereniging en ondersteunde de jeugdbrandweer, onder meer bij het uitzetten van oefeningen. In 1994 was hij een van de trekkers van de viering van het 125-jarig bestaan van de brandweer in Schalkwijk.

Ab Smit was in de Schalkwijkse gemeenschap het gezicht van de brandweer. Binnen de brandweerpost was hij het gezicht en de stem van de vrijwilligers naar de Veiligheidsregio Utrecht en de gemeente.

Ab Smit heeft met zijn jarenlange inzet de gemeenschap een enorme dienst bewezen. Om gezondheidsredenen moet hij nu een punt zetten achter zijn actieve brandweerloopbaan.

Bij zijn vertrek laat hij een mooie markante kazerne en een groep positieve, gemotiveerde brandweervrijwilligers achter.