vrijdag, 02 september 2016 16:53

Werkbezoek gemeenteraad Houten

Werkbezoek gemeenteraad Houten VVD Houten

Op vrijdag 2 september werd het reces afgesloten met een raadsexcursie. Veel raads- en commissieleden van de gemeente Houten werden op de fiets rondgeleid langs bijzondere plekken in de gemeente.

Allereerst werd het helofytenfilter bij de Doornkade aangedaan. Op deze plek wordt afvalwater uit de wijk voorgezuiverd in een natuurlijke omgeving. Door het water op regelmatige tijden rond te pompen kunnen de bacteriën in de bodem van het filter hun zuiverende werk doen. Nadat vervolgens een bezoek was gebracht aan een voorbeeld van een natuuroever in de gemeente ging de groep naar Zachtfruitbedrijf Anton van Garderen in Schalkwijk. 

Het bedrijf was niet voor niets Houtens bedrijf van het jaar. Met veel passie werd verteld over de start en verdere groei van het bedrijf dat zachtfruit teelt en een distributiepunt is voor collega's. Op deze manier worden talloze bramen, frambozen, zwarte en rode bessen geplukt, verpakt en op transport gezet. Het familiebedrijf waar ook vrouw, zoon en dochter van Garderen deel van uitmaken kan op deze manier voor veel werkgelegenheid zorgen. Goed om te horen was hoe het bedrijf oog heeft voor het maatschappelijk ondernemen waarbij ook kansarme mensen gestimuleerd worden het beste uit zich te halen.

De fietstocht werd vervolgd met een uitleg over het afvoeren van hemelwater op de Loerikseweg met een doorlaatbare laag, dus zonder afvoerputten. Verder werd er nog stilgestaan bij welke aspecten er rekening gehouden moet worden bij brugonderhoud. Als laatste werd een gemaal bekeken; via deze locatie wordt het rioolwaterafvoer van Houten Noord Oost richting de afvalwaterzuivering vervoerd.

Al met al was het weer een leerzame dag waarbij de diverse onderwerpen indruk maakten, verwonderden en inspireerden. En dat allemaal in ons mooie Houten!