donderdag, 31 januari 2013 08:30

CDA-Kamerlid op bezoek in Houten

Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid voor het CDA, op maandag 28 januari bracht, een werkbezoek aan Medisch centrum Dorp, het kleurige Zorggebouw aan de Prins Bernardweg.

Hanke heeft onder andere de ziekenhuiszorg in haar portefeuille en werd tijdens dit werkbezoek vergezeld door Jan de Jong en Wim Adriaanse, raadsleden en Annette van Biezen, bestuurslid voor CDA Houten.

De voorzitter van de stichting multidisciplinaire zorg Houten (SMZH), Henk van den Assem, de bestuursmanager eerstelijn van het St. Antoniusziekenhuis, Tom Zwaan en Repke Snijder voorzitter van het stafbureau en longarts bij het St. Antoniusziekenhuis gaven toelichting op de unieke samenwerking tussen de eerstelijnszorg en de tweedelijnszorg die in Houten gestalte heeft gekregen. Duidelijk werd dat de bestuurlijke stichting waar het St. Antoniusziekenhuis en de SMZH samen verantwoordelijk zijn voor de polikliniek in de Loericker Stee en de huisartsenpost, een succesformule is.

Alle aanwezigen onderkenden het belang van elkaar opzoeken, deskundigheid en kennis te delen over patiënten met specifieke aandacht, zoals bijvoorbeeld COPD. Wat het CDA vooral aansprak is dat de stichting dit doet vanuit de visie dat zij vanuit hun artsengelofte vinden dat zij verantwoordelijkheid dienen te dragen voor de samenleving. De voorzieningen staan onder druk en mensen wonen steeds langer zelfstandig thuis, dus zorg moet op de juiste plaats te krijgen zijn. De artsen gaven aan dat men heel goed te spreken is over het bestuurlijke contact met de gemeente, via de wethouder gezondheidszorg. Wel zou men graag zien dat de procedures ‘in het gemeentehuis’ sneller verlopen.

De moeizame financiële realisatie van de nieuwbouw van het medisch centrum Hofspoor is daarbij een doorn in het oog van de stichting. De banken zijn steeds strenger geworden, waardoor de SMZH het pand op de gekochte grond nog niet kan bouwen.

De vier medische centra in Houten zouden eigenlijk als geheel contractafspraken willen maken met de zorgverzekeraars in plaats van als individuele zorgverleners. De gemeente Houten is zich aan het beraden op de loketfunctie rond zorg en welzijn, het CDA wil nadenken over een mogelijkheid om dichter bij de mensen in de wijk informatie, advies en preventie te geven. De eigen kracht van de burgers versterken daar waar mensen zich natuurlijk bewegen.

De tevredenheid van de gebruikers van de zorggebouwen liegt er niet om: cliëntwaardering krijgt rapportcijfer 8,6 in plaats van een gemiddelde van 7,2. Hanke Bruins Slot toonde zich onder indruk van het niveau en de kwaliteit van de Houtense samenwerking en de frisse uitstraling van het pand. Zij zal de ervaring van dit werkbezoek meenemen bij de beleidsontwikkelingen in Den Haag.

Read more http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/januari/31/cdakamerlid_op_bezoek_in_houten