zondag, 13 november 2016 11:36

Onbekende drenkeling in Tull en 't Waal herbegraven

De ‘onbekende drenkeling van Tull en ‘t Waal’ is vandaag herbegraven. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in besloten kring op het kerkhof van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Waalseweg. Tijdens de bijeenkomst werden kransen gelegd door vertegenwoordigers van de gemeente Houten, het 4 en 5 mei Comité Houten en de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht.

De onbekende drenkeling spoelde eind 1944 in de buurt van Tull en ’t Waal aan. Hij werd naamloos begraven naast twee Britse luchtmachtsoldaten op de begraafplaats van de Nederlands Hervormde Kerk.

In 2011 kreeg de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) toestemming van de burgemeester om de stoffelijke resten van de drenkeling op te graven en te onderzoeken, in een poging zijn identiteit te achterhalen. Het vermoeden bestond dat het zou gaan om een soldaat van de 1e Britse Airborne Divisie die vocht in de Slag om Arnhem.

Kortgeleden heeft de BIDKL zijn onderzoek gesloten, spijtig genoeg met de conclusie dat zij de identiteit van de drenkeling niet heeft kunnen vaststellen. Daarop heeft de burgemeester in overleg met het bestuur van de Nederlands Hervormde Kerk in Tull en ’t Waal besloten de stoffelijke resten te herbegraven.