zondag, 20 november 2016 09:12

College de Heemlanden debatteert tijdens NK Scholieren over lhbt-docenten en chatdiensten

Een recordaantal van 123 Nederlandse vo-scholen debatteert dit jaar op de 19e editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. Scholen uit heel Nederland reizen naar Utrecht voor de tweede voorronde op zaterdag 26 november, waaronder College de Heemlanden uit Houten. De leerlingen oefenen al weken en hopen hoge ogen te gooien tijdens de voorronde om zo een plek in de finale te bemachtigen.

De leerlingen gaan in debat met elkaar over actuele maatschappelijke thema’s, zoals of lhbt-docenten verplicht uit de kast moeten komen en of de aparte categorie ‘paralympische sporter van het jaar’ moet worden afgeschaft.  Het kampioenschap wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Utrecht, gemeente Utrecht en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Gastlocatie dit jaar is het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Deze school zet jonge mensen aan tot denken en redeneren vanuit verschillende invalshoeken en is een uitgesproken debatschool.

Stellingen

De scholieren kunnen de debatstellingen vooraf voorbereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling. Voorzitter Roderik van Grieken stelt: “Daardoor is er ruimte voor actuele discussies zoals vaccineren, IS en treitervloggers. Kortom: deze jongeren gaan moeilijke thema’s niet uit de weg.’’

De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen:

  • Docenten die lhbt’er zijn moeten op school verplicht uit de kast komen
  • Het moet verboden worden voor chatdiensten (zoals Whatsapp en Facebook Messenger) om end-to-end encryptie toe te passen
  • De aparte categorie ‘paralympische sporter van het jaar’ moet worden afgeschaft
  • Er moet een ‘drinkbewijs’* worden ingevoerd

(*Vergelijkbaar met een rijbewijs: je krijgt het na het goed afleggen van een examen en kunt het weer kwijtraken bij wangedrag.)

Succesformule

Het is het 19e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 21 januari 2017.

Debatvorm

Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.