dinsdag, 22 november 2016 15:31

Informatie over vogelgriep

In Nederland en in omringende landen is bij wilde vogels vogelgriep van het type H5N8 gevonden. Vogelgriep is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk zijn voor pluimvee en wilde (water)vogels.

De variant H5N8 is zeer besmettelijk en ziekmakend voor wilde vogels en pluimvee, en wordt verspreid door wilde (water)vogels. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met het H5N8-vogelgriepvirus besmet kunnen raken, maar dat kan niet geheel worden uitgesloten.

De rijksoverheid heeft een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat pluimveebedrijven in Nederland besmet raken.

Er zijn ook aanvullende maatregelen genomen om verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan en het risico op besmetting van pluimveebedrijven te beperken. Zo moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels ervoor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de gehouden vogels.

Op de website van de rijksoverheid leest u meer over aanvullende maatregelen.

Wat moet ik doen als ik een dode vogel vind?

Het advies is om dode wilde vogels niet aan te raken. Als u drie of meer dode wilde eenden, zwanen of ganzen of meer dan twintig andere vogels op één plek aantreft, kunt u dat melden bij meldpunt dierziekten van de Nederlandse Voedsel- En Warenautoriteit (NVWA): 045-546 31 88.

Zie de website van de rijksoverheid voor meer vragen en antwoorden over de vogelgriep H5N8.