maandag, 28 november 2016 13:18

College de Heemlanden grijpt naast finaleplaats NK Debatteren voor Scholieren

Zaterdag 26 november kwamen er 36 scholen in actie op voorronde 2 van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Deleerlingen gingen het debat met elkaar aan over actuele maatschappelijke thema’s, waaronder het invoeren van een drinkbewijs en dat landen die vrouwenrechten schenden geen recht meer hebben op ontwikkelingshulp.

 College de Heemlanden uit Houten behaalde de 32e plek.

Op 2 december vindt voorronde 3 plaats en proberen de overige 40 scholen één van de laatste tien plekke te bemachtigen voor de finale. In totaal gaan er na drie voorrondes 30 scholen door naar de finale 21 januari op de Universiteit Utrecht.

Het kampioenschap wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Utrecht, gemeente Utrecht, StudentsPlus en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Gastlocatie dit jaar is huidig debatkampioen Utrechts Stedelijk Gymnasium. Deze school zet jonge mensen aan tot denken en redeneren vanuit verschillende invalshoeken en is een uitgesproken debatschool.

Stellingen

De scholieren konden de debatstellingen vooraf voorbereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling. Voorzitter Roderik van Grieken stelt: “Daardoor is er ruimte voor actuele discussies zoals vaccineren, de Amerikaanse verkiezingen en treitervloggers. Kortom: deze jongeren gaan moeilijke thema’s niet uit de weg.’’ 

De leerlingen debatteerden deze voorronde  over de volgende stellingen: 

  • De aparte categorie ‘paralympische sporter van het jaar’ moet worden afgeschaft.
  • Er moet een ‘drinkbewijs’ worden ingevoerd.
  • Alleen landen die vrouwenrechten respecteren, hebben recht op ontwikkelingshulp*

*Improvisatiestelling

Succesformule

Het is het 19e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 21 januari 2017.

Debatvorm
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.