woensdag, 30 november 2016 07:40

Oud en Nieuw: proef met afvalzakken aan dichte afvalbakken

Al jaren gaan de afvalbakken en dispensers voor hondenoepzakjes in Houten rond Oud en Nieuw dicht om vernieling door vuurwerk te voorkomen. Dit jaar komt als proef aan bijna alle gesloten bakken een afvalzak te hangen.

Inwoners hoeven hun afval niet mee naar huis te nemen, maar kunnen hun hondenpoepzakjes en ander afval ter plekke kwijt. 

De gemeente komt met de zakken aan de afvalbakken tegemoet aan de wens van hondenbezitters en andere inwoners. Ook hoopt ze zo het zwerfvuil te beperken. Een kleine proef met dit systeem vorig jaar in Houten Noordwest bleek succesvol.

Afvalbakken korter afgesloten

Ook nieuw is dat de gemeente de afvalbakken aanzienlijk korter afsluit, namelijk van 27 december tot 4 januari. Alleen op een klein aantal zogenoemde ‘risicovolle plekken’, zoals vlakbij de vier skatebanen in Houten, krijgen de bakken al op 2 december een afsluitklep voor de opening en worden voorzien van een afvalzak.

Afhaalpunten voor zakjes voor hondenpoep

Daarnaast biedt Houten een extra service aan hondenbezitters. De dispensers worden zoals gebruikelijk afgesloten, maar bij de balie van het gemeentehuis en op het afvalscheidingsstation zijn van 27 december tot en met 4 januari zakjes te verkrijgen.

Technisch medewerker Margriet Krul van de afdeling Beheer Openbare Ruimte licht de achtergrond van de proef toe: “In de periode dat de afvalbakken dicht waren, was er een sterke toename van zwerfafval. Zelf woon ik vlakbij de Kooikersplas. Als ik door het park liep, zag ik eind december, begin januari overal rond de afvalbakken hondenpoepzakjes en ander afval liggen.”

“We hopen met dit project dit probleem op te lossen en iedereen die gebruik maakt van de openbare ruimte voldoende mogelijkheden te bieden afval ter plekke in een zak weg te gooien. Als we dat allemaal doen, scheelt het een hoop zwerfvuil. Bovendien beperken we het ongemak zoveel mogelijk door de bakken op de meeste plekken zo kort mogelijk af te sluiten.”