donderdag, 29 december 2016 16:52

Bibliotheek Houten stapt over op zelfservice

In 2017 kunnen de inwoners van Houten blijven lenen, lezen en werken in de Bibliotheek, op de adressen die ze gewend zijn en met vrijwel onveranderde ruime openingstijden. Ook Bibliotheekpunt Schalkwijk blijft open, op een nieuw adres. Dat is goed nieuws, want de Bibliotheek Lek & IJssel ontvangt in Houten vanaf 2017 aanzienlijk minder subsidie.

De Bibliotheek stapt over op zelfservice en gaat meer dan nu gebruikmaken van vrijwilligerswerk.

Ruime openingstijden, met zelfservice

De Bibliotheek stapt in Houten over op volledige zelfservice. Vrijwillige medewerkers assisteren bezoekers bij praktische zaken en zorgen voor een gastvrije sfeer, onder professionele begeleiding. Bezoekers kunnen net als nu in de Bibliotheek werken en studeren (met gratis WiFi), een krantje of tijdschrift lezen en boeken uitzoeken. De collectie boeken, films en tijdschriften blijft op het vertrouwde niveau.

In Houten-Centrum is de Bibliotheek in 2017 op maandag tot en met donderdag open van 9.00 - 17.00 uur, dat is een half uur korter dan nu. De openingstijden op vrijdag (9.00 – 20.00 uur) en zaterdag (10.00 – 16.00 uur) blijven gelijk.

De Bibliotheek Houten-Schoneveld houdt dezelfde openingstijden als nu: op maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 – 11.30 uur.

Bibliotheekpunt Schalkwijk blijft open

Gemeente en Bibliotheek hebben zich ingezet om de bibliotheekvoorziening in Schalkwijk in stand te houden. Het Bibliotheekpunt verhuist van Cultureel Centrum De Wiese naar Basisschool St. Michiel, Lagedijk 17. In samenwerking met de school en de peuterspeelzaal richt het Bibliotheekpunt zich, net als nu, op de jeugd. Volwassenen kunnen er gereserveerde boeken afhalen.

De openingstijden blijven maandag van 15.00 – 16.00 uur en woensdag van 11.30 – 13.30 uur.

Tarieven

Voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar blijft het bibliotheeklidmaatschap gratis. De tarieven voor volwassenen gaan per 1 maart 2017 omhoog, mede als gevolg van de bezuinigingen. Bibliotheekleden ontvangen hierover in januari meer informatie.

De bibliotheekpas blijft geldig voor gratis gebruik van landelijke online diensten, zoals e-books lenen en online cursussen.

Gastvrouwen en gastheren gezocht

De Bibliotheek zoekt nog gastvrouwen/gastheren in Houten-Centrum, Houten-Schoneveld en Schalkwijk. Houtenaren die zich als vrijwilliger willen inzetten voor hun Bibliotheek worden van harte uitgenodigd contact op te nemen.

Meer informatie op www.bibliotheeklekijssel.nl/houten