woensdag, 13 maart 2024 09:44

Gratis compost afhalen bij de milieustraat

Gratis een zak compost afhalen? Dat kan op zaterdag 23 maart, tijdens de Landelijke compostdag bij de milieustraat. Het is ons bedankje aan inwoners voor de goede manier waarop zij afval scheiden. Inwoners van Houten kunnen een zak compost afhalen op vertoon van een geldig legitimatiebewijs en zolang de voorraad strekt.

Beloning voor scheiden etensresten en tuinafval 

Wethouder Wouter van den Berg deelt zaterdag 23 maart om 8.30 uur de eerste compostzakken uit. Met deze actie bedanken wij inwoners voor het goed scheiden van hun etensresten en tuinafval. Zij krijgen het ingezamelde bioafval terug in de vorm van compost.

Compost en groene energie van bioafval

In Houten is vorig jaar bijna 5 miljoen kg bioafval ingezameld (ongeveer 95 kg per inwoner). Van de etensresten en het tuinafval (zoals snoeihout en takken) wordt biogas en compost gemaakt. Dat is beter voor het milieu dan afval verbranden. De verwerking tot biogas en compost zorgt voor minder luchtvervuiling en bespaart kostbare grondstoffen. En het is ook nog eens een stuk goedkoper dan afval verbranden.

Het aanrechtbakje met composteerbare zakjes wordt goed gebruikt.

Bijna alle inwoners met een groene kliko, hebben ook een aanrechtbakje. De bakjes met de composteerbare zakjes worden goed gebruikt Omdat de inwoners hun etensresten zo goed scheiden, wordt er in Houten 20% meer bioafval ingezameld dan in vergelijkbare gemeenten. En de kwaliteit van het ingezamelde afval is ook nog eens goed. Er wordt in Houten nog maar weinig plastic en ander afval in de groene kliko’s aangetroffen. De aanrechtbakjes en composteerbare zakjes zijn voor inwoners van Houten gratis te verkrijgen bij de milieustraat.

De milieustraat, de Brug 9, is op zaterdag 23 maart geopend van 8.30 uur tot 16.00 uur.