donderdag, 15 augustus 2019 09:48

Baltsende vleermuizen op Fort bij Rijnauwen

Op vrijdagavond 23 augustus,  in het kader van de Europese nacht van de vleermuis,  om 20.00-21.45 uur neemt de boswachter van Staatsbosbeheer je mee op fort bij Rijnauwen en kom je alles te weten over vleermuizen.

Hoe leven ze nou eigenlijk, wat eten ze en hoe werkt dat nou met die “echolocatie”? Met de batdetector kun je vleermuizen hoorbaar maken. De boswachter gaat ook het fort in en heel misschien kunnen we dan echte vleermuizen zien! Elk jaar overwinteren er honderden vleermuizen op Fort bij Rijnauwen van Staatsbosbeheer. Paren

Vanaf eind augustus beginnen ze weer naar het fort te komen. Ze zijn nu nog even actief voordat zij aan hun winterslaap beginnen. Voor hen is het namelijk paartijd. Ze gaan dan eerst baltsen en paren om vervolgens in winterslaap te gaan. Opmerkelijk is dat het vrouwtje de zaadcellen van het mannetje de hele winter in haar lichaam bewaart. Pas aan het eind van de winter krijgt ze een eisprong en vindt de bevruchting plaats. Op deze manier bespaart zij haar vetreserves die ze hard nodig heeft om de winter door te komen.

De excursie start om 20.00 uur bij het hek van Fort bij Rijnauwen, Vossegatsedijk 3, Bunnik.  De excursie duurt ongeveer 1,5 uur. De kosten zijn € 10,- per persoon (5 euro kinderen).
Vooraf aanmelden via www.staatsbosbeheer.nl