zondag, 06 oktober 2013 09:09

Landelijke Natuurwerkdag

Op zaterdag 2 november 2013 is “Tuin Brassica” in Schalkwijk een van de 450 plekken in de Nederland waar gewerkt gaat worden op de Landelijke Natuurwerkdag. Zo'n 12.000 deelnemers gaan deze dag in heel Nederland een dag actief aan de slag om wilgen te knotten, takkenrillen aan te leggen, poelen schoon te maken en ander landschapsonderhoudswerk uit te voeren.

Voor de 13e keer wordt de Natuurwerkdag georganiseerd door de gezamenlijke groene organisaties in Nederland. Samen wordt er gewerkt aan onderhoud van natuur en landschap

De Milieuwerkgroep Houten gaat in samenwerking met “Tuin Brassica” aan de slag om in het achter de tuin liggende griend de wilgen te knotten en ander landschapsonderhoud – waaronder het snoeien van veel struiken - uit te voeren.

Er wordt alléén met handzagen gewerkt. Al het vrijgekomen hout wordt verwerkt in ter plaatse te bouwen takkenrillen. Indien nodig worden de knotbomen op een andere dag door een motorzager “schoongezaagd”.
De locatie is geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar onder begeleiding van ouders.
De werkdag begint vanaf 09.30 uur en eindigt omstreeks 15.00 uur. Er worden pauzes gehouden, waarbij we onderdak hebben in het tuinhuis van Brassica. Er wordt gezorgd voor koffie, thee en soep; aangeraden wordt om ook zelf wat te eten en te drinken mee te nemen. Gereedschap, handschoenen en helmen zijn aanwezig, maar u kunt ook eigen materiaal meenemen. Draag stevige schoenen of laarzen met een goed profiel en stevige werkkleding. Het griend is nat en glad en heeft veel ondiep water.
De locatie is per fiets en auto als volgt te bereiken: Houten richting Schalkwijk, brug over't Amsterdam-Rijnkanaal over, rechtdoor tot spoorwegovergang, hier rechtsaf (spoor over), Jhr. Ramweg op, 2e weg rechts is Griend. Er is P-ruimte voor auto's. Er staan langs de toegangswegen borden om de locatie en de P-plaatsen aan te geven.
Het adres van “Tuin Brassica” is: Griend nr. 1, 3998 JJ Schalkwijk. Lange Uitweg 42a, Tull en't Waal. Coördinaten (google maps) : 51°59'38.28''N en 5°11'20.05''O.
Voor meer informatie en vooraf aanmelden: www.natuurwerkdag.nl of de plaatselijke locatieleider, Jaap ten Boer, 06-10.715.867, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wees er snel bij, want er kunnen maximaal 15 extra vrijwilligers deelnemen!